7 hráčů RFA připravených inkasovat 2/7 - Cole Caufield

06. 12. 2022, 13:00 » Spekulace - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Když se 1. července otevře každoroční trh s volnými hráči NHL, pozornost bude upřena na hráče velkých jmen, kteří se mají stát neomezenými volnými hráči. Fanoušci a znalci se zaměří na to, se kterými týmy by mohli podepsat významní hráči jako Patrick Kane a Ryan O'Reilly a kolik vydělají na svých nových smlouvách.

Hvězdy s určitými omezením se však pohybují o něco níže. Pokud nebudou vyměněni, existují jen dva další způsoby, jak změnit tým. Jedním z nich je podepsání nabídkového listu, kterému se jejich současný klub nevyrovná. Druhým je jejich současný tým, který odchází od smlouvy udělené arbitráží. Tyto dva poslední scénáře se v dnešní NHL vyskytují jen zřídka.

Téměř všichni volní hráči s omezením podepisují se svými současnými týmy, obvykle před začátkem otevření volného trhu. To však neznamená, že nedostanou nové drahé smlouvy. Předchozí hvězdy RFA jako kapitán Edmonton Oilers Connor McDavid a centr Toronta Maple Leafs Auston Matthews patří mezi nejlépe placené hvězdy, pokud jde o jejich roční platový strop.

Několik vycházejících mladých hvězd NHL se chystá do příštího léta inkasovat jako RFA hráči. Někteří, jako je Trevor Zegras z Anaheim Ducks, jsou franšízovými hráči, kteří mají po dokončení svých smluv na základní úrovni vidinu velkého navýšení. Jiní, jako Jesper Bratt z New Jersey Devils, budou po dokončení svých současných krátkodobých dohod usilovat o lukrativní dlouhodobé smlouvy.

Zegras a Bratt patří mezi sedm pozoruhodných RFA hráčů, kde by mohlo dojít k výraznému navýšení u jejich příštích smluv.

Cole Caufield, Montreal Canadiens


Cole Caufield se připojil k Montrealu Canadiens, čerstvě z NCAA, koncem roku 2020-21 a osvědčil se v zápalu soutěže play off s 12 body ve 20 play off zápasech. Poté, co v loňské sezóně ve svých prvních 30 zápasech zvládl pouze jeden gól a osm bodů, se mu pod vedením nového hlavního trenéra Martina St. Louis dařilo a sezónu zakončil s 23 góly a 40 body.

Caufieldův solidní druhý poločas nováčkovské sezóny, bruslař s rychlou a přesnou střelou, se přenesl i do jeho druhého tažení. Tento 21letý levý křídelník se dělí se svým spoluhráčem Nickem Suzukim o vedení týmu se 13 góly a navíc je druhý v počtu bodů s 22 ve 24 zápasech. Do konce sezóny by mohl dosáhnout 40 gólů a 70 bodů.

Caufield je v poslední sezóně své vstupní smlouvy s limitem těsně nad 880 000 $ a bonusy mu vynesly až 1,3 milionu $. Jeho nedostatek arbitrážních práv by mohl přimět vedení, aby s ním podepsalo cenově dostupnou tříletou smlouvu. Mohli by se také pokusit podepsat ho na osmiletý kontrakt v hodnotě těsně pod průměrnou roční hodnotou Suzuki 7,9 milionu dolarů.