Tři venkovní zápasy NHL, které bychom rádi někdy viděli

05. 01. 2023, 07:20 » Perličky - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
I když už to nejsou ty senzační akce, jakými byli v dobách, kdy si to dávali Sidney Crosby a Ryan Miller, venkovní zápasy National Hockey League (včetně Winter Classic, Heritage Classic a Stadium Series) jsou tu a zůstanou tu s námi.

Pouze pět z 32 týmů NHL ještě venku nehrálo a toto číslo se má zmenšit na tři, když Carolina Hurricanes a Seattle Kraken budou v příštích 365 dnech hostit domácí zápasy na venkovních stadiónech.

Viděli jsme spoustu účastníků, kteří hráli opakovaně – a dokonce i některá místa, která byla použita vícekrát. A právě na začátku tohoto týdne se Crosbyho Penguins utkali s Boston Bruins ve Fenway Parku, který v roce 2010 hostil Winter Classic mezi Bruins a Philadelphií Flyers.

Od úvodního utkání mezi Montreal Canadiens a Edmonton Oilers v roce 2003 se na stadionech po celé Severní Americe odehrály přesně tři tucty zápasů základní části NHL. Další tři venkovní zápasy jsou naplánovány na příští rok.

Vzhledem k tomu, že máme nejnovější Winter Classic stále v živé paměti, pojďme se podívat na tři potenciálně zábavné zápasy "Classic" nebo "Stadium Series", které by se nepodobaly ničemu, co jsme již viděli.

Toronto Maple Leafs vs. Montreal Canadiens

Toronto Maple Leafs a Montreal Canadiens jsou urputnými rivaly už téměř století. Jsou to dva týmy Original Six, které mají mezi sebou 37 Stanley Cupů a dohromady spoustu předchozích venkovních zápasů.

Možná vás ale překvapí, že žádný z těchto zápasů se ve skutečnosti neodehrál v Montrealu. A je pro to docela dobrý důvod. Molson Stadium, domov Montreal Alouettes CFL, je více než 100 let starý a pojme sotva 25 000 lidí. Saputo Stadium, který hostí klub MLS CF Montreal, je mnohem novější, ale také výrazně menší.

A pak je tu olympijský stadion. Nenechte se mýlit, je to ikonické místo (a je tam spousta míst pro diváky), ale také má své nevýhody. Je to učebnicový příklad bílého slona. Jeho současná kevlarová střecha v průběhu let utrpěla. Existuje však šance, že stadion jednou dostane opět zatahovací střechu. Ale zda se tak stane nebo ne, to zdaleka není nyní jisté.

Přesto NHL v minulosti pořádala zápasy na klenutých stadionech – pamatujete si na Heritage Classic 2014 na BC Place? I s uzavřenou střechou je „The Big O“ jedinečnou konstrukcí, která pojme až 50 000 lidí (a v závislosti na dočasném uspořádání sedadel potenciálně více než 60 000). Je to druhý největší stadion v Kanadě.

Detroit Red Wings vs. Columbus Blue Jackets

Columbus Blue Jackets je jedním ze tří klubů NHL bez jakékoli venkovní herní historie nebo že by se nějaké zápasy v budoucnu konaly. Je na čase to změnit.

Ohio Stadium by bylo ideální místo pro takový venkovní zápas NHL. Je obrovský, se stálou kapacitou 102 780 míst a rekordní návštěvností 110 045. Existuje šance, že venkovní zápas NHL na stadionu Ohio by mohl vytvořit nový rekord v návštěvnosti ligy.

Michigan Wolverines a Ohio State Buckeyes jsou již 125 let zapojeni do masivního soupeření univerzitního fotbalu. V roce 2000 to televizní stanice ESPN označila za největší severoamerickou sportovní rivalitu v historii. Obnovení tohoto zápasu v podmínkách NHL se zdá jako zřejmý způsob, jak zapojit Blue Jackets do venkovní scény.

Když se Blue Jackets v roce 2009 vůbec poprvé kvalifikovali do play-off, byli jejich soupeřem Detroit Red Wings. Tato série skončila sweepem (pozn. redaktora - tehdejší play-off strom 2008/09 můžete vidět ZDE) a Detroit nakonec dosáhl finále Stanley Cupu, ke podlehl Pens. Ačkoli ani jeden z týmů není v dnešní době tak dobrý, Blue Jackets mají několik hvězd, které mohou prodávat, a jako tým Original Six budou Red Wings vždy dobrým tahákem.

Tohle prostě dává smysl.

Florida Panthers vs. Tampa Bay Lightning

Pokud můžete hrát venkovní hru v Texasu nebo Kalifornii, můžete si ji zahrát i na Floridě. A pokud to uděláte, můžete také zapojit oba týmy Floridy.

Stejně jako Blue Jackets a Arizona Coyotes, ani Florida Panthers se nikdy nezúčastnili zápasu na venkovním stadionu. Tampa Bay Lightning má účast, i když jako hostující tým, když Nashville Predators hostil zápas Stadium Series v roce 2022. Je nejvyšší čas vyzkoušet jeden z těchto zápasů v samotném Sunshine State.

Ale na jakém místě? Určitě ne Tropicana Field, který má všechny problémy známé se střechou montrealského olympijského stadionu, a navíc nemá žádné kouzlo. Tampa Bay Rays se léta snaží dostat z tohoto stadiónu. (Zajímavostí je, že Tropicana Field, tehdy známé jako ThunderDome, sloužilo několik let jako dočasné domovské zařízení Lightning v 90. letech minulého století a stále drží rekord pro největší návštěvnost na zápas NHL play-off).

Tropicana Field by alespoň nabídlo klimatizaci. Na Floridě je také mnoho venkovních míst, včetně Hard Rock Stadium (domov Miami Dolphins NFL), Raymond James Stadium (Tampa Bay Buccaneers) a Ben Hill Griffin Stadium (Florida Gators). Jak se však NHL v roce 2021 až příliš dobře naučila, tyto venkovní zápasy obvykle nedopadnou tak dobře, když jsou zalité přímým slunečním světlem. Možná by se ale dalo hrát později, za soumraku.

Bylo by jistě složité, celou věc zorganizovat a je tu také otázka, zda by některé z těchto míst pomohlo vytvořit nezapomenutelnou nebo prodejnou událost. Ale přinejmenším by takový nápad stál za prozkoumání.