Top 5+ nejhorších trejdů od výluky

28. 02. 2023, 18:30 » Perličky - Autor: Michal Holler

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Blíží se konec přestupového období, kdy některé generální manažery budou všichni chválit a jiné proklínat. Pojďme se ještě před vypuknutím pátečního šílenství podívat na ty nejhorší trejdy, které se udály od sezóny 2004/2005, kdy ligu postihla výluka a platové stropy následně celou filozofii výměn změnily. Těchto pět týmových architektů si své kousky za rámeček určitě nedalo.

ARI 5. Oleg Kvasha (Arizona Coyotes, 2005/06)

V sezóně 2005/06 se uskutečnil trejd mezi Arizonou a Islanders. Oleg Kvasha byl spolu s pátým kolem draftu vyměněn ke Kojotům za výběr ve třetím kole. Kvasha za Phoenix nastoupil jen k 15 zápasům dal čtyři branky a na sedm dalších přihrál, aby se poté odebral do Ruska dohrát kariéru. A volba ve třetím kole sloužící jako protihodnota? Jistý Brad Marchand. Jelikož ale Isles tuto volbu později vyměnili v jiné dohodě s Bostonem, i oni přišli o možnost vybrat jednoho z nejlepších útočníků povýlukové éry.

ANA 4. Ryan Whitney (Anaheim Ducks, 2008/09)

Výměna hráčů se uskutečnila na trase Anaheim - Pittsburgh. Obránce Ryan Whitney, kterém se po skvělých ročnících přestalo v Pittsburghu dařit, byl vyměněn za Chrise Kunitze a Erica Tangradiho. Kunitz v Anaheimu odehrál několik solidních sezon, Ducks ale potřebovali pomoc v defenzivě a zalíbil se jim právě Whitney. Výsledek? V dalším ročníku se Ducks Whitneyho zbavili a poslali do Edmontonu. Kunitz se mezitím stal křídlem Sidneyho Crosbyho a s Tučňáky získal tři poháry.

SJS 3. Craig Rivet (San Jose, 2006/07)

V roce 2007 se uskutečnil velký trejd na trase San Jose - Montreal. Odborníci nejdříve Sharks chválili, jelikož přivedli zkušeného defenzivního zadáka, který za ně nasbíral kariérní maximum 35 bodů. Před další sezonou ale zmizel do Buffala. A protihodnota pro Montreal? Obránce Josh Gorges se stal dlouholetou oporou zadních řad Habs a přihozená volba v prvním kole draftu byla použita na Maxe Paciorettyho, jenž byl později jmenován kapitánem mužstva a stal se z něj jeden z nejlepších střelců ligy.

MTLCOL 2. Jose Theodore - David Aebischer (Montreal & Colorado, 2005/06)

Co udělat s gólmany, kterým se nedaří? Colorado a Montreal měli jeden nápad – prohodit si je. A tak v sezoně 2005/06 došlo k výměně Jose Theodore – David Aebischer. Před tímto trejdem se Theodore zranil, když uklouzl na ledu před svým domem. Jakmile se uzdravil, bojoval za Colorado, ale nijak zvlášť nezářil. V té době byl jeho plat astronomických šest milionů dolarů (platový strop se tehdy pohyboval kolem 50 milionů USD). Ani Aebischerovi se za Montreal vůbec nedařilo a brzy jeho zámořská kariéra skončila. Nápad dobrý, výsledek tristní.

TBL 1. Brad Richards do Dallasu (Tampa, 2007/08)

Asi nejhorší trejd se upekl na trase Tampa - Dallas. Hrdina Bolts z roku 2004 Brad Richards a Johan Holmqvist byli vyměnění za trio Jeff Halpern - Jussi Jokinen - Mike Smith. Richards byl jedním ztahounů vítězného mužstva z předvýlukového ročníku. V sezóně 2007/08 nasbíral za 62 zápasu slušných 18 gólů a 33 přihrávek. Tampu ale tlačil platový strop a Richards byl trejdován do Dallasu, kde odehrál čtyři sezóny a dorovnal své osobní maximum 91 bodů. A trio Halpern - Jokinen - Smith? Přestože ani jeden nijak významně nepropadl, v Tampě Bay nezanechali žádnou výraznou stopu. Trejd byl navíc zněmením začátku konce zlaté generace Bolts, která se za několik málo let rozpadla.