Ve stínu týmových neúspěchů. Andrei Kuzmenko vyrostl ve hvězdu

14. 03. 2023, 17:30 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V poslední letech se stává trendem nechat evropské hráče vyspět a vyhrát se na starém kontinentu a poté s nimi na vrcholu sil podepsat smlouvu. Zářným příkladem je Michal Kempný. Český obránce se nejdříve vyhrál v české lize a KHL, aby až ve 26 letech podepsal svou první dohodu v NHL. Nakonec získal Stanley Cup. Tato strategie má několik výhod – celky NHL se nemusejí starat o vývoj daného borce a zpravidla s ním podepíší nižší kontrakt než s ostříleným matadorem ligy, byť ve stejném věku. Posledním týmem využívajícím této taktiky je Vancouver. Ve stínu jeho týmových neúspěchů září nová star jménem Andrei Kuzmenko. A není překvapením, že mu je 27 let.

Nikdy nebyl draftovaný do NHL a svou seniorskou kariéru začínal ve třetí ruské lize. Andrei Kuzmenko se ale nevzdal a postupně se vypracoval v jednu z největších osobností tamní nejvyšší soutěže. Není divu, že si ho brzy začaly všímat i celky ze zámoří. Ten se nakonec v červenci dohodl s Vancouverem na ročním vstupním kontraktu.

„Jsme rádi, že jsme s Andreiem podepsali. Už ho nějakou dobu sleduji a i když si bude muset na NHL chvíli zvykat, věříme, že náš tým posílí,“ okomentoval podpis generální manažer klubu Patrik Allvin.

Andrei Kuzmenko
ANDREI KUZMENKO VAN
Levé křídlo
Základní část 2022/23
GP: 64 | G: 32 | A: 27 | Body: 59
Střely: 119 | +/-: 6
Výsledek? První zápas a gól do sítě Edmontonu. Poté se začalo zdát, že se opravdu naplní slova Allvina a bude si muset na ligu za velkou louží nějakou dobu zvykat, když se netrefil v šesti následujících utkáních. Vše se ale rychle otočilo v utkání v Seattlu, kde Kuzmenko zaznamenal bilanci 1+1.

Od té chvíle šlo vše jako na drátkách. Následovala trefa do sítě Pittsburghu, hattrick proti Anaheimu a rodák z Jakutska má na kontě 32 branek za 64 utkání. Pokud si tempo udrží i v závěru základní části, dostane se přes hranici 40 branek. Nenechte se ale zmást, jedná se především o tvůrce hry, jenž má aktuálně na kontě 27 asistencí.

Díky svým výkonům si vysloužil novou dvouletou smlouvu na mnohem lukrativnější plat – 5,5 milionu dolarů za sezonu. „Skvěle zapadl do našich řad a přechod na užší kluziště mu nedělal nejmenší problém. Jeho vášeň pro hru má pozitivní vliv na celý tým a jsme nadšení, že bude pokračovat s Canucks,“ pochvaloval si své číslo 96 Allvin.

Vancouver má novou hvězdu. Postaví kolem ní konečně úspěšný tým?