Problém vyřešen. Pinto si nezahraje polovinu sezóny

27. 10. 2023, 10:00 » Informace z klubů - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Nedávno jsme informovali o situaci v Ottawě, která se snažila najít místo pro Shane Pinta. Dvaadvacetiletý centr nemohl kvůli platovému stropu zasáhnout do letošního dění. Teď se však situace na nějaký čas vyřešila. Pinto bude Ottawě scházet 41 zápasů, čímž se starosti Pierreho Doriona se skladbou kádru na chvíli zastavily. Zranění však za touto dlouhou pauzou nehledejte...

NHL potrestala Shane Pinta zákazem startu ve 41 zápasech NHL. Důvodem je porušení pravidel, souvisejících s hazardními hrami. "Liga neshledala žádné důkazy, že by Pinto sázel," stojí v prohlášení vedení ligy. "NHL bere tuto situaci za uzavřenou, do té doby, než se objeví nové důkazy. Momentálně se k celé situaci nebude vyjadřovat."

Memorandum z března 2022 jasně uvádí, že ví, že je sázení legální, ale kdokoli ze zaměstnanců klubu NHL má zakázáno se podílet na hazardních hrách. "Liga bude s případnými tresty agresivnější a neodbytná," zdůrazňoval tehdy šéf ligy Gary Bettman.

Dvaadvacetiletý americký útočník vydal prohlášení, ve kterém se za svůj čin omlouvá: "Chtěl bych se omluvit celé lize, organizaci a fanouškům Ottawy a především mé rodině. Nesu veškerou odpovědnost za vše, co jsem udělal. Budu se snažit o to, abych se na led mohl vrátit co nejdříve."

Jak se na Pinta přišlo není jasné, experti však hovoří o investigativní činnosti v průběhu léta, kdy začalo vyšetřování. To v posledních týdnech gradovalo do bodu, kdy samotná liga pozastavila všechny pokusy o jeho podpis. Stále není jasné, čím konkrétně se Pinto provinil.

Vše odstartoval jeden ze sponzorů soutěže, který se na ligu obrátil s informací, že na účtu, který si Pinto u nich založil, je v posledních týdnech neobvyklá aktivita. Samotná Ottawa se k prohřešku svého hráče staví čelem: "Organizace Senators respektuje všechny ligové pravidla ohledně sázení. Ač nás tato situace mrzí, tak stojíme se Shanem a budeme s ním spolupracovat na nápravě svých problémů."

Sens poté dodali: "Až bude vhodná doba a liga s tím bude souhlasit, tak jej rádi uvidíme zpátky na ledě."

Trest se začal počítat se startem letošní sezóny. Což přesně vychází na polovinu základní části.

Potvrzeno: Shane Pinto z #GoSensGo dostal stopku na 41 utkání za sázení na sportovní výsledky.

Podle oficiálního vyjádření však nesázel na NHL, další informace už liga neposkytne. https://t.co/c4UBo4pEVW

— Jiří Vítek (@JVitek94) October 26, 2023