MSJ 2024: Slováci rozebrali český výběr

26. 12. 2023, 15:45 » Review - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Úvodní utkání juniorského šampionátu je za námi. Český výběr se pokusí zapomenout na první zápas ve skupině, zatímco Slováci se mohou od dnešního výkonu odrazit. V dnešním duelu šlo vidět, jaké budou šance obou týmů na letošním turnaji. Český výběr nepřipomínal loňský stříbrný tým v ničem...

Vše začalo velmi nenápadně. První velkou šanci Česko využilo. Krásnou přihrávku Ondřeje Bechera zužitkoval Dominik Rymon, který poslal svůj výběr do vedení již po 61 vteřinách - 0:1. V úvodním dějství měl Augustův výběr hned dvě přesilovky, které však nevyužil. V první dvacetiminutovce Češi výrazně přehrávali svého soupeře, který nevypadal tolik, jako medailový aspirant.

Vše se však změnilo ve druhé třetině. Slováci dostali hned v úvodu příležitost početní výhody, kterou ve 22.minutě využili. Filip Mešár našel krásnou křižnou přihrávkou Serváce Petrovského, který rychlý puk dokázal zkrotit a střelou z první překonal bezmocného Hrabala - 1:1. Hostující celek nepůsobil tak dobře, jako v první části. Český tým nabízel Slovákům několik možností přesilovek, které však Fenešův výběr nedokázal využít. Obrat v utkání si Slováci schovali do 39. minuty, kdy Peter Repčík nenápadnou střelou překvapil Hrabala, kterému puk propadl za záda - 2:1. Špatné obrázky nabídl samotný závěr třetiny, kdy po souboji s Pekarčíkem zůstal ležet na zemi Adam Jiříček, který se ihned chytnul za levé koleno a odkulhal do kabiny.

Obavy o zdraví Jiříčka se prohloubily ve třetí třetině, kdy se od začátku objevil na ledě v oslabení. Po souboji u mantinelu však opět zůstal ležet a definitivně v zápase dohrál. Přibližně dvacet vteřin po tomto incidentu přišla další slovenská rána. Nahození Mišiaka od modré čáry Hrabal neudržel v lapačce, puk mu proklouzl až na brankovou čáru, kde se nejrychleji zorientoval Samuel Honzek - 3:1. Chaos ve hře českého týmu pokračoval nadále. Ve 44.minutě sice dostali početní výhodu, kterou však nevyužili, ale naopak v ní inkasovali. Slovenští vyrazili do přečíslení, kde se odražený puk dostal k Borisi Žabkovi, který vyslal nečekanou ránu, která zaplachtila do horního růžku Hrabalovy brány - 4:1. Uvolněnost šla na slovenských hráčích vidět. Pouhých 67 sekund od gólu Žabky se gólová siréna rozezněla znovu. Mešár si nejprve parádně obhodil Rymona, aby mohl Serváci Petrovskému předložit do prázdné brány - 5:1. Mohlo být ještě hůř. Po zákroku Aleše Čecha na Repčíka nařídili sudí trestné střílení, které však Hrabal chytil. Chycený nájezd dodal Čechům lehký impuls, který jim pomohl u druhé branky. Před Gajanem nastal chaos, po kterém si jeden z obránců srazil puk do vlastní branky, gól byl připsán Matyáši Šapovalivovi - 5:2. Poslední slovo však měl výběr Ivana Feneše. Pekarčík zkoušel z blízkosti překonat Hrabala, který jeho pokus vyrazil pouze k Maximu Štrbákovi, který doklepával do odkryté branky - 6:2.

Slováci tak přejeli český tým - 6:2.

Slovensko - Česko 6:2 (0:1, 2:0, 4:1)


Góly a asistence: 22. Petrovský (Mešár, Kmec), 39. Repčík (A. Sýkora), 42. Honzek (Mišiak, Petrovský), 45. Žabka (Štrbák), 46. Petrovský (Mešár), 52. Štrbák (Pekarčík, Honzek) - 2. Rymon (Becher, Melovský), 52. Šapovaliv (Šalé)

Sestavy


Slovensko
Gajan
Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Pišoja, L. Radivojevič, Moško
Mešár, A. Sýkora, Petrovský – Dvorský, Mišiak, Čiernik – Pekarčík, Repčík, Honzek – Žlnka, Dej, Šotek
Trenér: Ivan Feneš

Česko
Hrabal
Hamara, Alscher, Cibulka, A. Jiříček, M. Kočí, A. Čech
Šalé, Šapovaliv, Kulich – Rymon, Melovský, Becher – Bareš, Sapoušek, Štancl – S. Redlich, Hujer, M. Přibyl
Trenér: Patrik Augusta