Chris Drury po 12 letech v NHL končí

20. 08. 2011, 06:00 » Novinky - Autor: Martin Zíta

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Čtyřiatřicetiletý Američan Chris Drury se po 12 letech hraní NHL rozhodl ukončit svou kariéru. A nutno říci, že se jedná o konec spíše z donucení. Drury byl totiž během letošního léta vyplacen ze svého kontraktu u Rangers a od té doby si nedokázal najít nového zaměstnavatele. Druhým významným důvodem je zřejmě i stav jeho kolene, s kterým musel letos podstoupit operaci.

Již bývalý útočník byl ceněn především pro svou bojovnost, oddanost týmu a skvělou hru na obou koncích kluziště. Svou poslední sezonu v NHL ovšem zápasil se zraněními a stihl odehrát pouze 24 zápasů. Ty poslední přišly v úplném závěru letošního ročníku, nejdříve to byl poslední zápas základní části, kde Drury vstřelil poslední branku kariéry, a poté ještě zasáhl do prvního kola play-off s Capitals.

Trojnásobný účastník olympijského turnaje se ovšem v závěru své kariéry potýkal zejména s kritikou svých výkonů v důsledku jeho velmi lukrativní smlouvy. Drury byl totiž společně s Scottem Gomezem zatím posledním velkým přehmatem GM Jezdců, Glenna Sathera, který doufal, že společně s Jaromírem Jágrem vytvoří skvělou ofenzivu týmu z New Yorku, ovšem jako již mnohokrát se spálil.

Druryho se na rozdíl od Gomeze nepodařilo vytrejdovat, a tak přišel poměrně logický krok jeho vyplacení. Rangers mu zaplatili 3,333 milionů dolarů a ukončili tak jeho pětiletou smlouvu s celkovým příjmem 35,25 milionů dolarů, kterou podepsal v roce 2007, jakožto volný hráč. Jen tak mimochodem, peníze, které Sather tímto ušetřil, použil na monstrózní kontrakt pro Brada Richardse, který podepsal na 9 let za 60 milionů. Je tedy otázka, zda se situace nebude za tři, čtyři roky opakovat.

Nevysoký centr nastoupil v NHL za Colorado Avalanche, Calgary Flames, Buffalo Sabres a New York Rangers, v těchto týmech nastřádal 615 kanadských bodů (255+360), na což potřeboval 892 zápasů. Během svého účinkování v NHL se dočkal jednoho Stanley Cupu s Coloradem (2001), a také jedné individuální trofeje, tou byla Calder Trophy pro nejlepšího nováčka (1999). Na již zmiňovaných olympiádách vybojoval v dresu Hvězd a Pruhů dvě stříbrné medaile (2002 a 2010).