MSJ 2012: Češi vybojovali páté místo, dnes se rozhodne o medailích

05. 01. 2012, 22:00 » Mistrovství světa - Autor: Barbora Valášková

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už dnes končí juniorské mistrovství světa. Jedenáctidenní šampionát skončí finálovým duelem mezi Švédskem a Ruskem v dnešní noci, přesněji ve 3:00 Středoevropského času. Ještě před samotným finálovým zápasem se utkají Kanada a Finsko o bronzovou medaili. Mezitím už svoje účinkování na turnaji skončil jak Český národní výběr, tak i Slovenský.

Tým se lvíčkem na dresu v noci z pondělí na úterý odehrál čtvrtfinálové utkání s Ruskem. Dlouho se tým trenéra Přerosta s obhájci titulu držel, nicméně Češi padli v prodloužení, když Rusové vstřelili branku, která ale bohužel neměla platit, jelikož těsně před gólem inkasoval obránce Krejčí hokejkou do obličeje. Rozhodčí však nezdvihl svou pravici nahoru a čeští mladíci se tak museli poroučet k zápasu o 5. místo, kde je čekali sousedé ze Slovenska.

Slováci se dostali do čtvrtfinále až poslední třetinou základní skupiny, když otočili nepříznivý vývoj utkání se Švýcarskem a zvítězili 6:4. V čtvrtfinálovém klání je však čekal velmi silný soupeř z Finska, který táhne mladá hvězdička Mikael Granlund, který by se už v příští sezóně měl objevit v NHL v dresu Minnesoty Wild. Tým Suomi zvítězil 8:5 a čekalo je tak semifinále.

V prvním utkání o finále se střetli právě Finsko a Švédsko, které se kvalifikovalo do semifinále z prvního místa ve skupině. V Severském derby byli nakonec úspěšnější Švédi, kteří zvítězili 3:2 po samostatných nájezdech. V tom druhém se potkali Rusko a domácí Kanada. Domácí favorité, kteří zatím procházeli šampionátem bez ztráty kytičky, nakonec přece jen padli. Na startu třetí třetiny dokonce hráči Javorových listů prohrávali už 1:6, pak nastartovali neuvěřitelnou stíhací jízdu, která však skončila na nepříznivém skóre 5:6.

V noci na dnešek se odehrál již zmíněný zápas mezi Českými a Slovenskými mladíky. Lehkým favoritem byl před utkáním určitě náš tým, což se také projevilo na výsledném skóre. Už po první třetině vedli Češi 3:0, náskok tří branek si navíc udrželi až do samého závěru zápasu a vyhráli 5:2. S šampionátem se tak loučí s pátým místem a příští rok se tak vyhnou takzvané „skupině smrti“.

Naši junioři, nebo, jak se ve fotbale uchytilo, „lvíčata“ se na příštím mistrovství, které se bude konat v ruské Ufě, utkají ve skupině se nováčkem z Německa, Švýcarskem, poraženým ze souboje o třetí místo (Kanada-Finsko) a vítězem letošního šampionátu (Švédsko-Rusko).