Vrbata už nyní překonal své loňské statistiky

12. 01. 2012, 10:00 » Analýzy - Autor: Adam Lacek

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
79 zápasů, 19 gólů, 48 bodů. To jsou loňské statistiky Radima Vrbaty v celkem povedené sezóně. Letos se však 30letý útočník neskutečně rozjel a již nyní, lehce po polovině soutěže (přesně po 43 utkáních) nasázel 20 branek! V rámci celé NHL se tak nachází na výborné sedmé příčce, kterou okupuje společně s chicagským Patrickem Sharpem a newyorským Ostrovanem Mattem Moulsonem.

K 20 brankám navíc mladoboleslavský rodák přidal 14 asistencí a s 34 body tak figuruje ve čtvrté desítce bodování celé ligy. Podobného jevu jsme ještě v kariéře Radima Vrbaty nemohli vidět. Pokud mu vydrží forma a hlavně zdraví a pokud bude bodovat se stejnou pravidelností jako doposavad, sezónu by měl zakončit s 65 body, z toho s 38 brankami! A to by byl opravdu extrémní vzestup!

Pokud si rádi sjíždíte statistiky, tak jste určitě zaznamenali takový výborný počin v kolonce vítězných branek. Po Johanu Franzénovi z Detroitu (8) a Bradu Richardsovi z NY Rangers (6) je Vrbata třetí s 5 vítěznými brankami. Kromě tohoto ukazatele si Vrbata také vede výborně v bodování +/-, kde sice není ani v první třicítce, nicméně +12, ještě k tomu, když Kojoti mají záporné skóre, je velice slušná bilance! Nutno dodat, že zatím osobní maximum si český forvard drží již 10 let, z jeho první sezóny v NHL, tehdy v dresu obhájců Stanley Cupu z Lavin zaznamenal +7.

Vrbatovo dosavadní osobní maximum činí 56 bodů, a to ze sezóny 2007-08. Nyní má tedy namířeno ještě o pár bodů výše. K překonání střelecké maxima mu chybí pouze 8 branek, což by neměl být žádný problém. K jeho herní vytíženosti je 12 trestných minut opravdu úctyhodnou bilancí!

Pro někoho je Vrbata stále rychlý mladík s dobrou střelou. Jenže tento „mladík“ oslaví v červnu již své 31. narozeniny! V lize navíc není žádným nováčkem, letos hraje již svou desátou sezónu. Mezi mantinely NHL už naskočil do 644 utkání, v nichž nastřádal 357 bodů za 168 branek a 189 asistencí. Jen jedenáct asistencí mu tak chybí k dvěma stům, v příští sezóně by totéž měl zvládnout i v kolonce branek. Pro matematicky znalé by to znamenalo i 400 nasbíraných bodů. V příští sezóně by navíc mělo pravé křídlo Phoenixu oslavit i zápas číslo 700.