Sidney Crosby, aneb když čísla nelžou

03. 04. 2012, 18:00 » Analýzy - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Centr Sidney Crosby se vrátil do sestavy Penguins v pravý čas a s brilantní formou. Všichni fanoušci čekali a čekali dlouho, ale vzhledem k tomu, co nyní předvádí, mohou být jenom rádi, že svůj návrat neuspěchal. Crosby vede NHL v počtu bodů na zápas a z jeho statistik se lidem točí hlavy. Jak dlouho může v sezóně tak dobře ještě hrát?

Považte, Sidney Crosby odešel pouze v sedmi z 19 zápasů této sezóny bez bodu - tedy 36,8%. V porovnání této statistiky s celou kariérou, dostaneme čísla, kdy odešel bez bodu 109krát ze 431 zápasů - 25,3%.

Jeho statistiky nás přesvědčují o tom, že pakliže by hrál více zápasů v sezóně, mohl by se blížit ke svému hernímu vrcholu. Nebo si myslíte, že by mohl takový hráč v NHL zaznamenat téměř dva body na zápas?

V této sezóně si z 19 zápasů připsal hned třikrát zápas se čtyřmi body! Když tento výkon porovnáme s jiným hráčem, se kterým je často srovnáván, není jím nikdo jiný než levé křídlo Washingtonu, ruský "bohatýr", Alex Ovechkin, zjistíme, že k dosažení třech zápasů se čtyřmi kanadskými body potřeboval Ovechkin posledních 231 utkání (stav k 2.4.2012). Velmi zarážející srovnání, nemyslíte?

Máme tu ještě další pohled a tím jsou zápasy s více než jedním kanadským bodem. V podání rodáka z Cole Harbour to znamená 11 z 19 zápasů (57,8%). Ve své kariéře se může pyšnit 42,3%. Pokud procenta přetransformuje do slov, dostaneme statistiku v jeho kariéře, kdy si ve čtyřech utkáních z 10 připíše vždy alespoň dva a více bodů.

Výše zmíněná statistika je hned vidět v letošní sezóně. Crosby buď v zápase nezaznamenal žádný bod, nebo dva a více. Pouze jednou odešel ze zápasu s jedním bodem, což bylo proti Hurricanes, kdy si připsal "jenom" jednu asistenci.

Za 19 zápasů v letošní sezóně nasbíral 31 kanadských bodů, což je 1,63 bodu na zápas a není se čemu divit, když jenom dodáme, že je to nejvíc v právě probíhající sezóně. Do 6. prosince si připsal v průměru 1,5 bodu na zápas. Po návratu na led, od 16. března, má průměr 1,72 bodu na zápas.

Otázka z této analýzy jasně vyplývá? Čeho všeho se ještě můžeme od Crosbyho dočkat?