Faksa podepsal Dallasu a těší se na kemp

07. 07. 2012, 11:55 » Novinky - Autor: Martin Zíta

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Dallas Stars a český útočník Radek Faksa se dohodli na vstupním kontraktu do NHL. Třináctka letošního draftu je tak prvním hráčem vybraným v prvním kole, který se první smlouvou v National Hockey League pochlubit. Kontrakt je tradičně na tři roky, finanční podmínky veřejnosti sděleny nebyly.

„Je úžasné, že jsem dostal smlouvu tak rychle,“ komentoval situaci Faksa. Vedení Dallasu zároveň nechce nic uspěchat, přestože českého mladíka podepsalo už nyní. „V současné NHL je to pro mladíky celkem těžké,“ říká Joe Nieuwendyk, generální manažer Stars. „Rozhodně nechceme na Radka nijak tlačit, nebo udělat jinou věc, která by ohrozila jeho vývoj.“

Osmnáctiletý centr, který poslední sezonu strávil v dresu Kitcheneru (OHL), podepsal smlouvu těsně před nástupem do kempu pro talentované mladíky Hvězd, na který se dle svých slov těší, a kde ho bude vedení texaského celku zároveň velmi pečlivě sledovat.

„Už je to asi dva měsíce, co jsem byl naposledy na ledě. Vlastně když jsme s Kitchenerem vypadli z play off, takže už se nemůžu dočkat,“ potvrdil rodák z Vítkova.

„Nyní ho čeká kemp a na podzim budeme mít další. Takže na tomto ho budeme sledovat a na tom dalším se uvidí nakolik se zlepšil,“ uvedl plán Nieuwendyk.

Faksu pochopitelně potěšily i události, které se v souvislosti s Dallasem udály na poli volných hráčů. Pochopitelně myslíme příchod Jaromíra Jágra, kterého Faksa považuje za svůj velký vzor a jeho příchodu na jih USA nechtěl ani věřit.

„Dozvěděl jsem se to od J.J. McQueena (koordinátor kempů pro prospekty Stars; pozn. red.), když jsem letěl do Dallasu. Vůbec jsem tomu nevěřil, až když jsem se koukl na internet, kde to bylo napsané. Byl jsem opravdu hodně překvapený.“

A za pár měsíců si nejspíše spolu i zahrají, minimálně na předsezonním kempu. „Jako kluk jsem ho sledoval v televizi. Když přijel a hrál u nás, tak jsem zase nechyběl na stadionu a teď s ním budu možná i hrát. Ani nevím, jak to popsat,“ uzavřela jedna z největších nadějí českého hokeje, jež je zase o krok blíže splnění snu o NHL.