Donald Fehr novým návrhem nadšený rozhodně není

18. 10. 2012, 14:00 » Novinky - Autor: Simona Fischmeisterová

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Když NHL před dvěma dny nabídla hráčům dohodu o nové kolektivní smlouvě, jejíž přednost spočívala ve fairovém rozdělení výdělků padesát na padesát, na mysl všem vyvstala myšlenka, že by to mohla být úrodná půda a výluka by se mohla blížit ke svému konci. Je to ale opravdu tak?

NHLPA, hráčská asociace, po letmém přezkoumání tvrdí, že ke konci výluky je to jen "malý krůček". Více se ale vyjádří až po pečlivém pročtení celého návrhu. Což by mělo být dnes večer. Zatím to ovšem nevypadá, že je Donald Fehr novou potenciální smlouvou ohromen.

"My jen doufáme, že se po pozorném prozkoumání našim hráčům dostaví pocit, že je na čem stavět a naše jednání mají z čeho vycházet," řekl zástupce hokejistů NHL Donald Fehr. "Jednoduše řečeno tento návrh není tak drastický, jako ty minulé, ale stále v něm jsou enormní škrty na platech a jednotlivých smluvních práv. Výhledově by vlastnící klubů během šesti let na hráčských platech ušetřili 1,6 bilionu dolarů. Co nabízí jako proti váhu? Jejich předložená verze CBA je lepší, než ty ostatní, ale stále představuje velké ústupky hráčů."

Výše přeložený úryvek Fehrovy řeči se nese vesměs ve stejném duchu. Jinými slovy se snad nového kontraktu v brzkých dnech nedočkáme? Vyložte si to, jak chcete.

Na čem se ale snad všichni shodneme je, že NHL i NHLPA nají startovací lajnu. Mají bod, od kterého se mohou odvíjet veškerá jednání. Takže došlo k tomu, co všichni vyžadovali: řeč přešla na finanční vyrovnání.

Nyní je jen otázkou času, jestli utichne optimismu čišící z hráčů a fanoušků, nebo jestli budeme svědky náhlého odlivu hráčů zpět do zámoří. A zda-li se chcete dozvědět více o nově předloženém návrhu, doporučujeme články Nepredbiehajme, ale optimisticky naladení zostávajme a Fifty-fifty, tak zní nový návrh od NHL.