Hodnota Penguins? Téměř 21 miliard korun!

15. 07. 2015, 08:00 » Informace z klubů - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Po dlouhou dobu hrálo v NHL pouze šest klubů, které jsou dnes známé jako “Original six”. Roku 1967 se liga rozšířila o dalších šest celků a jedním z nich byli Penguins, kteří začali hrát ve městě ocele. Pittsburgh neměl lehký začátek a po dlouhou dobu se krčil na chvostu ligy. Ovšem celý osud mužstva změnil jednoho krásného dne roku 1984 jistý Mario Lemieux. Po sezoně si ho totiž Pens vybrali na draftu jako svou jedničku. To ještě nikdo netušil, že se stane tento muž nejdůležitější postavou celé organizace.

Le Magnifique se okamžitě stal jednou z největších hvězd Národní ligy. O sedm let později již třímal jako kapitán svého týmu Stanley Cup v rukou. Ze žabařů se stali vládci ligy a budoucnost se pro Pens zdála skvělá. Jenže neskončili ani 90. léta a vypadalo to, že je s Penguins ámen. Roku 1998 museli Pens postoupit přes Devils v prvním kole play off, jinak by se klub přestěhoval do Kansasu. Sérii vyhráli v sedmi zápasech a klub setrval. Lemieux klub následně odkoupil. Tím ovšem problémy nekončili. Po odchodu Jágra do Washingtonu se Pens propadli na dno a to je vlastně zachránilo, protože mohli draftovat hráče jako Fleury, Crosby a Malkin. Krátce po výluce se Tučňáci usídlili na špici ligy a roku 2009 vyhráli třetí Stanley Cup v historii organizace.

Nyní chce Super Mario svůj klub prodat. Kolik za něj dostane? Přibude mu na konto 170 milionů dolarů jako při koupi Atlanty Thrashers? Kdepak! Musel by potenciální kupec zaplatit více, než za Coyotes? Mnohem! A kdo je dražší? Penguins nebo Blackhawks? Ano, tušíte správně! Pittsburgh! Jeho hodnota je totiž podle odhadů až 850 milionů dolarů (=21 miliard korun)! I nový klub v Las Vegas (až ho NHL schválí) bude o 350 milionů dolarů levnější.

Ovšem nesmíme se divit. Pittsburgh Penguins hraje v jedné z nejmodernějších arén v NHL, má hvězdné jádro týmu a Pens ještě nikdy tak moc nevydělával.

Prodá Lemieux svůj klub?