SP 2016: Kanada oslabuje. Z nominace vypadli Benn a Keith

25. 08. 2016, 07:00 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Dobrá zpráva i pro český výběr, špatná pro ten kanadský, kterému to však v konečném důsledku zas tak vadit nemusí. Už tak nabitý kanadský výběr totiž přijde na blížící se Světový pohár v Torontu o dva skvělé hráče. Oblékat dres s javorem na prsou nebudou vinou zranění útočník Dallasu Jamie Benn a obránce Chicaga Duncan Keith. Ve výběru je nahradí forvard San Jose Logan Couture a zadák St. Louis Jay Bouwmeester.

Logan Couture si před dvěma lety stěžoval, že nebyl nominován do výběru na olympijské hry v Soči, kde Kanada zvítězila. Letos si to ovšem vynahradí, i když mu k tomu dopomohlo zranění jiného hráče. Řeč je o kapitánovi Stars Jamiemu Bennovi, jenž po ročníku absolvoval operaci svalů, a přestože doufal, že Světový pohár stihne, nakonec musí účast odříct.

Sedmadvacetiletý Couture se naopak raduje. Letos prožil fantastický rok. Kvůli zraněním nohy - nejprve si zlomil lýtkovou kost, pak mu lékaři objevili ve stehně arteriální krvácení - sice odehrál v základní části 52 utkání (36 bodů), ale jeho chvíle nastala až v play off. S 20 asistencemi a 30 body ve 24 utkáních byl suverénně nejproduktivnějším hráčem, a kdyby byli Sharks bývali vyhráli, možná by to byl on, kdo by bral z rukou Garyho Bettmana přebíral Conn Smythe Trophy.

Zajímavé však je, že generální manažer kanadské reprezentace Doug Armstrong vybral právě Couturea a ne třeba Coreyho Perryho nebo Taylora Halla, kteří v nominaci chybí. Na druhou stranu se to dá pochopit, protože Couture většinu sezóny hraje na centru, a je tak typově blíže Bennovi než oba dva jmenovaní.

V Torontu se nepředstaví ani třiatřicetiletý zkušený obránce ve službách Blackhawks Duncan Keith, který rehabilituje se zraněním pravého kolene. Jeho místo zaujme o rok mladší Jay Bouwmeester z kádru Blues. Ten sice není směrem dopředu tak úderný jako Keith, ale zato hraje skvěle defenzivně a je rovněž levákem, což může vysvětlit, proč vedení kanadského týmu znovu opomnělo P.K. Subbana a Krise Letanga, dva praváky. Jedním z důvodu nominace zkušeného rodáka z Edmontonu může být také snaha znovuobnovit spolupráci Bouwmeestera s jeho spoluhráčem ze St. Louis Alexem Pietrangelem.