ZOH 2018 přeskočíme, v Pekingu už budeme, zní návrh od NHL

29. 09. 2016, 12:45 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zda budou Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu, které se budou konat v roce 2018, první od olympiády v Lillehammeru, na kterých nebudou startovat hráči z NHL, se stále ještě neví, ale pokud bychom měli účast, či absenci určovat podle slov zástupce ligového komisaře Billa Dayleho, příliš optimisticky to nevypadá.

Na úterní tiskové konferenci před úvodním finálovým zápasem Světového poháru, který mimochodem vyhrála Kanada nad Týmem Evropy poměrem 3:1, totiž Daly oznámil, že na vyjednání účasti nebyl učiněn žádný pokrok a že šance na to, že se IIHF a NHL dohodnou, jsou nižší, než byly před dvěma lety.

„Nebudu to znevažovat, ale řekl bych, že je málo času udělat rozhodnutí, a nejsem si jistý, zda byl za posledních šest měsíců učiněn nějaký velký pokrok. A nejsem si jistý, zda podle nějaké vyhlídky vůbec učiněn bude,“ řekl pro Canadian Press Daly.

Daly zároveň podle kanadské televizí stanice Sportsnet dodal, že tu existuje varianta, že NHL přeskočí olympijské hry v roce 2018 a že se vrátí až na ty v roce 2022 v Pekingu. Nejlepší hráči světa startují na největší akci sdružující zimní sporty na světě od roku 1998, kdy turnaj největších hvězd ovládla v Naganu česká reprezentace.

Na druhou stranu by to ale nebylo žádné překvapení, protože o absenci NHL na ZOH se v posledních letech mluví docela často. Na olympiádu v Soči nakonec NHL účast povolila, ale přerušení sezóny na dva týdny a otázka pojištění hokejistů se vždy úporně řešila. Zatímco o účasti ve Vancouveru nebylo pochyb a na půdě Ruska se zámořské týmy také chtěly předvést, motivace odjet do Jižní Koreje v podstatě neexistuje.

Hráčská asociace NHLPA má však jasno, do Pchjongčchangu chce, což potvrdila i nedávná slova ruského kanonýra Alexandera Ovečkina, který prohlásil, že bude Rusko reprezentovat, ať už NHL bude s účastí hráčů souhlasit, či ne. Podobně se vyjadřovali i další hráči, majitelé klubů jsou však většinově spíše proti.