Oilers znovu nabírají na síle. Hotovo však zdaleka není

14. 05. 2017, 15:00 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vyřazení z bojů o Stanley Cup vždycky bolí. Někdy delší dobu, někdy kratší. Takže ani hráčům Edmontonu nebylo po porážce 1:2 v sedmém utkání série proti Anaheimu zrovna do zpěvu. Ale zrovna Oilers, na rozdíl od Washingtonu, se o svoji budoucnost nemusí bát. Vyhlídky totiž jsou po letech trápení v Edmontonu znovu růžové.

A není se čemu divit, s Connorem McDavidem, Leonem Draisaitlem a Camem Talbotem to samozřejmě vypadá s výsledky Olejářů v příštích sezónách dobře. Přestože do finále Západní konference nepostoupili, dosáhli velkého a nečekaného úspěchu. I tak ovšem čeká na generálního manažera Petera Chiarelliho řada složitých rozhodnutí.

Všechno to začíná s Draisaitlem, kterému v červenci vyprší nováčkovský kontrakt a bude potřebovat nový. Jednadvacetiletý Němec, který ve své druhé kompletní sezóně v NHL zaznamenal v 82 utkáních 77 bodů (29+48) a dalších 16 (6+10) přidal ve 13 duelech play off, se 1. července může stát nechráněným volným hráčem a Chiarelli se bude muset rozhodnout, zda bude při vyjednáváních usilovat o bridge smlouvu nebo o dlouholetý kontrakt. Bridge smlouva sice není tak riskantní, ale může znamenat, že po jejím uplynutím bude Draisaitl mít ještě vyšší plat, než kdyby podepsal teď.

Největší hvězda a kapitán McDavid má smlouvu ještě na jeden rok. Oilers s ním budou bezpochyby chtít podepsal dlouholetou smlouvu, jejíž plat bude patřit mezi nejvyšší v celé lize. Ostatně autor 100 bodů si ji zcela určitě zaslouží.

Trojku a první formaci pak doplňuje útočník Patrick Maroon. Ten dal v základní části solidních 27 branek a stejně jako u McDavida, tak i jemu končí po příští sezóně smlouva. Díky ní si ročně vydělá pouhých 1.5 miliónů dolarů. Pokud budou chtít v Edmontonu prodloužit, budou mu muset zvednout plat. Pokud ne, budou zase muset najít adekvátní náhradu.

Sečteno podtrženo, platový strop se může v Edmontonu stát brzy problémem a možná může někdy v budoucnosti Chiarelliho donutit, aby vyměnil jednoho z dvojice Jordan Eberle - Ryan Nugent-Hopkins. Ti berou oba ročně šest miliónů dolarů. Přestože se ani jednomu z nich v play off nedařilo, stále patří mezi klíčové hráče. Eberle v základní části dal 20 branek a přidal 31 asistencí, zatímco Nugent-Hopkins centroval druhé formaci, což je v každém týmu důležitá role. Každopádně se více očekává, že by si v případě nutnosti balil kufry Eberle, kterého by mohl nahradit Jesse Puljujarvi.

Zajímavé bude sledovat také defenzivu Oilers, za poslední roky nejvíce kritizovanou a nejslabší složku týmu. Adam Larsson, Andrej Sekera i Oscar Klefbom mají všichni dlouholeté smlouvy, ale Kris Russell se může stát nechráněným volným hráčem a nevypadá to, že by chtěl podepsat další roční smlouvu. Otázkou tedy je, zda s ním Oilers také podepíší delší kontrakt.

Druhou variantou je to, že více zodpovědnosti přenesou na Matta Benninga a Darnella Nursea a Russella nechají odejít. Chiarelli si ale každopádně nemůže dovolit Russella, kterému bylo nedávno 30, přeplatit. Oilers si navíc na draftu v roce 2015 vybrali dva zajímavé prospekty do budoucna: Caleba Jonese (bratra Setha z Columbusu) a Ethana Beara. Ti by už brzy mohli být připraveni naskočit do kolotoče NHL.

Edmonton čeká ještě spoustu práce, ale s McDavidem a Draisaitlem vepředu, Larssonem a Klefbomem vzadu a Talbotem v brance se znovu začíná blýskat na lepší časy.