Nashville má finále na dosah, Ducks zřejmě s Gibsonem

22. 05. 2017, 21:17 » Preview - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už nyní jsme svědky toho, jak Nashville každým odehraným zápasem vylepšuje svoji nejlepší sezónu v klubové historii, ale dnes můžou Predators udělat další důležitý krok k něčemu, o čem by se jim na začátku ročníku jenom snilo. Ve finále Západní konference totiž vedou nad Anaheimem poměrem 3:2 na zápasy, a v případě výhry v dnešním šestém zápase na svém ledě tak postoupí do vysněného finále Stanley Cupu, svého prvního v historii. Proti však stále budou mít hokejisty Anaheimu, odhodlané vrátit sérii na rozhodující sedmý zápas do Kalifornie. Bude se po šestém duelu slavit v městě country, nebo se budou z vyrovnání radovat Getzlaf a spol.?

NSH NASHVILLE (3-1-1) - ANA ANAHEIM (2-2-1)

Zadání je pro oba týmy jasné, teď už ho jen splnit. Zatímco Nashville v případě dnešní výhry oslaví postup do závěrečného kola, tak Anaheim dnes musí bezpodmínečně vyhrát. Na ledě Predators totiž čelí za stavu série 2:3 na zápasy podruhé v letošním play off hrozbě vyřazení. Predators se na domácím ledě v letošních vyřazovacích bojích daří - prohrál zde jediné utkání (bilance 6-1), a to čtvrtý duel právě v sérii proti Kačerům. Ani Anaheim nehraje venku špatně: v sedmi utkáních pětkrát zvítězil. Žádný tým v této sérii ještě neprohrál dvakrát v řadě.

Obě dvě mužstva však trápí před šestým utkáním početná marodka. Nashville se bude muset opět obejít bez svého top centra Ryana Johansena (zranění stehna, mimo hru po zbytek play off) a také kapitána Ryana Fishera (neznámé zranění). Bez svých top dvou středních útočníků tak budou prvním dvěma formacím centrovat Colton Sissons a Calle Jarnkrok, centra ve třetím útoku bude opět ve svém druhém zápase v play off v kariéře dělat z farmy povolaný Frederick Gaudreau. Na dnešním ranním tréninku už naplno trénoval útočník domácích Craig Smith, který v této sérii ještě nenastoupil, ale hrát zřejmě nebude.

Predators sice trápí problémy na centru, ale Anaheim musel po pátém utkání řešit, zda bude mít na klíčový zápas k dispozici svého jedničku a jednoho ze svých nejlepších hráčů v průběhu letošního play off. Gólman John Gibson totiž odstoupil z pátého střetnutí se zraněním v dolním části těla a v brance ho nahradil Jonathan Bernier. Dnešního ranního tréninku se však třiadvacetiletý Američan už účastnil a z ledu odešel před Bernierem, což většinou indikuje, že začne. Kdo ovšem určitě hrát nebude, jsou útočníci Rickard Rakell, jenž vynechal už pátý zápas, a Patrick Eaves, pro něhož to bude už deváté vynechané utkání (oba dva trápí zranění v dolní části těla).

Back in 🥅: @JohnGibson35 joined the #NHLDucks for morning skate after leaving Game 5 with a lower-body injury. #LetsGoDucks pic.twitter.com/5Cn7RSnuhB

— Anaheim Ducks (@AnaheimDucks) May 22, 2017



Na závěr ještě jedna statistika: v historii NHL dokázal tým, který vyhrál páté utkání za stavu 2:2 na zápasy, postoupit v 79 % případů: celkově ve 198 z 252 takových sérií. V letošním play off se tato situace udála v pěti případech a vítěz pátého utkání vždy postoupil. Ducks už ovšem letos prokázali, že jim comebacky nejsou cizí, a Nashville to tak nebude mít snadné. Duel, který začíná ve 2:00 SEČ, bude v přímém přenosu vysílat Nova Sport 1.

Tip redakce NHLportal.cz: 1

Statistické preview zápasu najdete ZDE.

The @PredsNHL are heading to the #StanleyCup Final or it's #Game7. We can't make it any clearer.

8 ET / 7 CT / 5 PT
NBCSN, TVAS, CBC pic.twitter.com/wlzT2xjDhq

— NHL (@NHL) May 22, 2017