Léto historie - zaniklé kluby: Minnesota North Stars

04. 09. 2017, 12:30 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Klub North Stars sice zažil sportovní úspěchy, po ekonomické stránce se mu však nedařilo a byl nucen se, pouhé dva roky po účasti ve finále play off, přestěhovat do Dallasu.

Představte si, že jste fanouškem týmu, který loni oslavil pětadvacet let od svého vzniku a o rok dříve postoupil do samého finále bojů o Stanleyův pohár, když přijde šokující zpráva o jeho stěhování do jiného města. Přesně to se stalo fanouškům v Minnesotě, jejichž North Stars se roku 1993 přestěhovali do Dallasu.

Jeden ze šesti nových týmů, jenž vznikly roku 1967, zanikl po šestadvaceti letech existence, během nichž postoupil sedmnáctkrát do play off, z toho dvakrát do finále (1981 a 1991). Sportovní úspěch značka North Stars měla. Proč se tedy přestěhovala? Důvodů bylo několik. Severní hvězdy potřebovaly nový stadion. Radnice ve městech St. Paul a Minneapolis byly ale neochotné financovat jeho výstavbu a do Target Center, kde hráli basketbaloví Timberwolves, nebylo přesunutí možné, jelikož byla hlavním sponzorem haly společnost Coca-Cola, zatímco zeleno-zlatí měli podepsaný sponzoring s firmou Pepsi. Druhým, a ještě větším, důvodem byly finanční a osobní problémy majitele Normana Greena.

Národní hokejová liga ale ze 'State of hockey' nezmizela na dlouho. Již roku 1997 zde dostala licenci a požehnání od vedení soutěže organizace, která zde založila klub Minnesota Wild.

Pojďme ukončit tuto vzpomínku na North Stars v dobrém a podívat se na jejich největší úspěchy, tedy účasti ve finále 1981 a 1991.

V prvním případu vedl North Stars na lavičce Glen Sonmor, výbušný kouč, který svůj tým učil hrát co nejtvrdším stylem a při hromadné bitce proti Bostonu vyzval na souboj lodivoda Bruins Garryho Cheeverse, za což byl oceněn pokutou 1 000 dolarů. Jeho styl ale fungoval. Družina mladého tahouna Bobby Smithe, který nasbíral v základní části sezony 1980-81 celkem 93 bodů, skončila na třetím místě divize a v play off si poradila s nenáviděnými Bruins, Buffalem a Calgary. Bohužel již nestačila na Ostrovany z New Yorku.

V ročníku 1990-91 již vedl z lavičky hráče Severních hvězd Bob Gainey, na ledě se proháněl mladý Mike Modano a bránu střežil Jon Casey. Minnesota sice nehrála v základní části moc dobře a připsala si bilanci 27-39-14 (výhry-prohry-remízy), přesto do vyřazovacích bojů postoupila, vyřadila vítěze President's Trophy Chicago Blackhawks, následně si poradila též s druhým nejlepším celkem základní části Saint Louis Blues a finále konference znamenalo konečnou stanici pro Edmonton Oilers. Nyní se proti North Stars postavili Tučňáci z Pittsburghu. První zápas vyšel lépe Minnesotě, která vyhrála přestřelku v poměru 5:4 a ujala se vedení. Druhý zápas sice Stars prohráli, ve třetím ale opět triumfovali a měli sérii ve svých rukou. Byl to ale bohužel poslední zápas, v němž se podařilo celku ze severu Spojených států vyhrát. Penguins vedení Mariem Lemieuxem si připsali tři skalpy soupeře v řadě a slavili svůj první Stanley Cup na ledě svého soupeře v Met Center.

A jak vzpomínají na North Stars příznivci ze St. paul a Minneapolis? "Máme Wild, které podporujeme, ale north Stars budou navždy v našich srdcích jako první láska," uvedl jeden z nich.