Preview: 29. Vancouver Canucks

02. 09. 2017, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zdá se, že se generální manažer Jim Benning poučil ze svých předešlých chyb a pomalu začíná z Canucks budovat mužstvo, jenž by si mělo zlepšit své postavení a prestiž.

Až jednou skončí dnes jíž téměř sedmatřicetiletí bratři Henrik a Daniel Sedinovi, odejde s nimi též definitivně jedna dlouhá éra v dějinách Vancouver Canucks. Ti pod jejich vedením dokázali před šesti lety postoupit až do sedmé bitvy finálového klání vyřazovacích bojů a základní část ovládnout dvakrát za sebou (2010-11 a 2011-12).

#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
29.VAN Vancouver Canucks823043969182:243X-X4-2XX:XX18-17-612-26-3


V posledních letech však Vancouver spadl až na samé dno. Ještě v sezoně 2014-15 se probojovali Kosatky do play off, v posledním ročníku se se ziskem 69 bodů umístili na předposledním místě v rámci celého ligového pelotonu. V domácím prostředí se sice dařilo (18-17-6), na ledech soupeřů se však úspěchy nedostavovaly (12-26-3), což zhatilo naděje modro-zelených na účast ve vyřazovacích bojích. Bude v ročníku 2017-18 zpívat Vancouver jinou píseň?


PŘÍCHODY A ODCHODY:

Sam Gagner
SAM GAGNER VAN
Centr
Základní část 2016/17
GP: 81 | G: 18 | A: 32 | Body: 50
Střely: 178 | +/-: 10
Jim Benning byl jedním z nejaktivnějších týmových architektů celé ligy. Do hlavního města Britské Kolumbie míří San Gagner ($3.15 mil./rok), sedmadvacetiletý centr, který ziskem padesáti bodů v dresu Columbus Blue Jackets obnovil během poslední sezony svou uvadající kariéru, gólman Anders Nilsson ($2.5 mil./rok), jemuž se dařilo minulý rok v Buffalu, ofenzivní zadák Michael Del Zotto, který má potenciál nabírat třicet bodů, ve své době velký talent Alexander Burmistrov ($0.9 mil./rok), z něhož kdysi Atlanta Thrashers udělala celkovou osmičku draftu, jenž však v posledním roce dosáhl na pouhých šestnáct bodů, veterán Thomas Vanek ($2 mil./rok) a obránce Patrick Wiercioch ($0.650 mil./rok), který strávil poslední sezonu v barvách strašlivě hrajícího Colorada Avalanche. Zapomínat se nesmí ani na draft. Z pátého místa si Nucks zvolili osmnáctiletou hvězdu švédské Eliestern Eliase Pettersona, který si v barvách Timrå během třiačtyřiceti zápasů připsal jednačtyřicet bodů.

Vancouver sice získal řadu zajímavých jmen, ale též některé hráče ztratil. Do Anaheimu zamířil po třech sezonách sedmatřicetiletý brankář Ryan Miller a uvolnil post jedničky Jakobu Markstromovi, který má tak pravděpodobně poslední šanci dokázat naplnit svůj potenciál. Bek Luca Sbisa byl vybrán Vegas Golden Knights na expanzním draftu. Tým tak přišel o defenzivního obránce, jehož výkon, pokud si udrží stejnou výkonnost, by však měl nahradit již zmiňovaný Michael Del Zotto, který zapsal dokonce o něco lepší čísla, zejména v počtu rozdaných hitů. Další dva hráči odešli do KHL. Dvaadvacetiletý Rus Nikita Tryamkin podepsal s Jekatěrinburgem a sedmadvacetiletý Dán Philip Larsen se upsal Ufě.


PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Daniel Sedin -- Henrik Sedin -- Loui Eriksson

Sven Baertschi -- Bo Horvat -- Thomas Vanek

Markus Granlund -- Sam Gagner -- Brandon Sutter

Nikolay Goldobin -- Alexander Burmistrov -- Brock Boeser

OBRANA

Alexander Edler - Troy Stecher

Michael Del Zotto - Christopher Tanev

Ben Hutton - Erik Gudbranson

GÓLMANI

Jacob Markstrom - Anders Nilsson

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Jake Virtanen
JAKE VIRTANEN VAN
Pravé křídlo
Základní část 2016/17
GP: 10 | G: 0 | A: 1 | Body: 1
Střely: 13 | +/-: 1
Proč sledovat v příští sezoně Canucks? Kvůli mladým nadějím. Celá řada se jich bude snažit prosadit naplno do prvního týmu. Dvacetileté křídlo Brock Boeser zářil v univerzitní NCAA, o rok starší Nikolay Goldobin přišel na začátku března ze San Jose a silový útočník Jake Virtanen bude spíše v týmu rozdávat hity, než body. Do této skupiny musíme zahrnout též devatenáctiletého Olli Juoleviho. Finský obránce strávil poslední sezonu v juniorském Londonu, kde posbíral 42 bodů v 58 utkáních a na svou premiéru mezi mantinely NHL stále čeká.

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Kdepak, letos to na play off nebude. Tým sice posílil a pomalu začíná zapracovávat do sestavy nadějné mladíky, jeho čas však ještě nenastal. Nucks tak budou v příští sezoně spíše favority na zisk první volbu draftu, než triumf ve Stanley Cupu.