Bude olympijská rebelie? Snad mi dovolí se zúčastnit, doufá Ovečkin

08. 08. 2017, 21:45 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Víme to už několik měsíců, ale někteří se stále nevzdávají. Zatímco ale kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin pořád věří, že se bude moci blížících se Olympijských her v Jižní Koreji zúčastnit, tak NHL ještě konkretizuje, kdo si podle jejího názoru pod pěti kruhy nezahraje. A ze slov zástupce ligového komisaře Billa Dalyho vyplývá jednoznačné prohlášení: pokud máte smlouvu s týmem NHL, i kdybyste odehráli celou sezónu na farmě, ZOH se vás týkat nebudou.

Přesně to Daly v rozhovoru pro agenturu Associated Press vlastně řekl. Konkrétně vysvětlil, že i hráči, kteří podepsali s týmem NHL dvoucestnou smlouvu - tzn. že můžou být kdykoliv povoláni nahoru, či naopak posláni do AHL - nebo kteří jsou v AHL kvůli jiným důvodům (dlouhá absence kvůli zranění), se nemůžou olympiády zúčastnit. To samozřejmě platí i o hokejistech s jednocestnou smlouvou, kterých by se potenciální účast spíše týkala.

Kdo se do Koreje naopak podívat může, jsou hráči, kteří podepsali smlouvu s týmem AHL, což už před nějakými třemi týdny potvrdil prezident AHL David Andrews.

Sečteno podtrženo, největší hvězdy se s největší pravděpodobností v dresu svých zemí neobjeví. To nedávno potvrdil také vlastník Ottawy Eugene Melnyk, podle něhož neexistuje žádná šance, že by NHL během léta změnila kvůli Hrám svůj rozpis zápasů.

„Co se týče nějaké šance, tak, co vím já, je, že už je to uzavřené. Je konec. Už je to nevratné, protože máme rozpis. Všichni velmi tvrdě poslední měsíc pracovali, aby byl připraven,“ řekl Melnyk pro Zoomer Radio. „Rozpis je hotový. Data jsou hotová. Ten rozpis už nelze změnit. Je tu 31 týmů, které něco plánují a které už něco naplánovaly. Už to s (olympiádou) nemá nic společného. To se nestane,“ dává Melnyk jasný signál hráčům.

S tím se však nechce smířit jeden z největších protagonistů a zájemců o účast v Pchjongčchangu Alexander Ovečkin. Ten si sice je velmi dobře vědom toho, že podle NHL nikam jet nemůže, ale soudě z jeho slov za poslední měsíce je jasné, že se plánuje vydat reprezentovat Rusko i přes neúčast NHL. To naznačují i nedávné zprávy z Ruska a Washingtonu.

„Budeme doufat, že mi bude dovoleno se zúčastnit. Vždycky je tu šance,“ řekl kapitán Capitals v rozhovoru pro Sport-Express.

Zda tu nějaká šance je a případně jak je velká, zůstává záhadou, a i když ligový komisař Gary Bettman během finále Stanley Cupu nezacházel ohledně ligové politiky směrem k účasti hráčů NHL na olympiádě k detailům, vyjádřil se docela jasně: „Očekáváme, že žádný z našich hráčů se nezúčastní.“

Nastartuje Ovečkin rebelii?