Léto historie - bizarní momenty: Příběh Tara Tsujimota

18. 08. 2017, 18:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vstupní draft je důležitá událost v mezisezonním období, kdy si týmy vybírají v předem určeném pořadí mladé hráče. V současné době jde o ostře sledovanou událost, kterou v přímém přenosu vysílají televizní stanice, v minulosti tak tomu však nebylo. Roku 1974 probíhal draft telefonicky. Ředitel NHL Clarence Campbell vždy zavolal do příslušné kanceláře daného klubu, aby mu sdělil svou volbu, což generálního manažera Sabres George 'Punch' Ilmacha značně frustrovalo, jelikož byl proces velmi zdlouhavý. Vedení ligy se rozhodlo k tomuto kroku z důvodu utajení voleb před konkurenční WHA, jenž začala své starší sestře přebírat její partnery.

Když přišlo na řadu jedenácté kolo voleb a v kanceláři Sabres zazvonil telefon, Imlach zvedl sluchátko a vážným hlasem nahlásil předem vybrané jméno naprosto smyšleného centra Tara Tsujimota hrajícího za japonský tým Tokyo Katanas. Jak jméno plehjera vedení klubu vybralo? Imlach zavolal svému známému Joshuovi Tsujimotovi, který měl v Buffalu otevřený obchod, a otázal se ho, zda může použít jeho příjmení. Když dostal svolení, vyhledal si běžné japonské jméno Taro a hvězda byla na světě. I klub, za nějž hrál, byl pochopitelně nereálný. Jméno Katanas (Katany) má spojitost se Sabres (Šavle), jelikož jde o dva druhy mečů.

Campbell volbu uznal a Tsujimoto byl oficiálně veden v zápisech ligy, díky čemuž se stal nejslavnějším hráčem z Japonska v historii. Pokud byste vyrazili do Buffala, můžete dodnes najít fanoušky s dresem nesoucím jmenovku Tsujimoto.