Pravidlo sem, pravidlo tam. Na jaké změny se máte připravit?

10. 09. 2017, 15:30 » Novinky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Každým rokem se mění pravidla NHL. Léto co léto se sejde rada guvernérů a projednává potřebné úpravy hokejových zákonů tak, aby, pokud možno, vyhovovaly všem. Hráčům, trenérům, fanouškům a v neposlední řadě samotným členům rady guvernérů, respektive jejich naditým peněženkám. Ani letošek nebyl výjimkou, vedení soutěže přišlo se dvěma drobnými úpravami pravidel, které mají (opět) teoreticky vést ke zvýšení počtu gólů a jednou, jenž by měla o něco málo zkrátit celkový čas zápasu.

Dvouminutový trest za neuznaný gól při trenérské výzvě



Vzpomínáte na poslední finále Stanleyova poháru? Nashville se ujal v zápasu vedení 1:0, kouč Mike Sullivan si ale vzal trenérskou výzvu (cizím slovem coache's challenge) a po dlouhých minutách zkoumání videa nakonec branka uznána nebyla. Proč? Filip Forsberg měl ve chvíli, kdy touš přejížděl modrou (útočnou) čáru, zvednutou brusli, druhou se již nacházel v pásmu. Byl tedy v postavení mimo hru (cizím slovem offside). Kdyby Sullivanovi protest nevyšel, přišel by o oddechový čas (cizím slovem time out). Od ročníku 2017-18 by nejen inkasoval gól, ale zároveň by jeho tým dostal dvě trestné minuty a oslabení jako dárek navíc.

Zakázané uvolnění? Zapomeňte na oddechový čas, nebo výměnu vybavení!


Po zakázaném uvolnění (cizím slovem icing) nesměl hříšný tým střídat, avšak jejich trenéři si mohli vzít oddechový čas, aby si plejeři odpočinuli. To nyní neplatí. I kdyby měli hráči mít jazyky až na dresu, musejí bez průtahů nastoupit na vhazování ve vlastní třetině. V opačném případě dostanou dvouminutový trest za zdržování hry.

Hra vysokou holí během přesilové hry přesune hru do středního pásma


Zahrál některý z hráčů přesilovkového komanda na území soupeře vysokou holí? Od nynějška se již nebude vhazovat v obranném pásmu jeho týmu, ale ve středním, těsně před hranicí modré čáry. Toto pravidlo by mělo vést již k zmíněnému zvýšen počtu branek.