Preview: 4. Ottawa Senators

27. 09. 2017, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poté, co se v ročníku 2016-17 Ottawa překvapivě probojovala až do třetího kola soutěže o Stanleyův pohár, nyní ho hodlá získat.

Měla to být pro Senators sezona nanejvýš průměrná, v níž měl tým z hlavního města Kanady mít problém vůbec kvalifikovat se do vyřazovacích bojů. Nakonec se celek vedený kapitánem Erikem Karlssonem umístil se ziskem 98 bodů a bilancí 44-28-10 na druhém místě v rámci Atlantické divize a nejen, že prošel sítem pro play off, ale měl v prvním kole jistotu výhody domácího prostředí.




#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
4.OTT Ottawa Senators8244281098212:21410-106-450-3222-11-822-17-2


V prvním kole si již brousili na Senátory zuby Medvědi z Bostonu, kteří, i přes horší umístění, byli v sérii favority. Obranný systém 1-3-1, který svým svěřencům naordinoval kouč Guy Boucher, však řekl na ledě něco jiného a Bruins se loučili s nadějemi na zisk Stanley Cupu již po šesti duelech. V kole číslo dva se postavili proti červeno-zlatým Jezdci z New Yorku, přemožitel Montréal Canadiens. Ani ti si však nedokázali s tuhou defenzivou poradit a všemi podceňovaní Senators najednou byli ve finále konference. Zde již na ně čekal obhájce titulu z Pittsburghu a začala válka, kterou rozhodl až Chris Kunitz, útočník Tučňáků, během druhého prodloužení sedmého utkání.

PŘÍCHODY A ODCHODY:


Proč měnit tým, který byl jediný gól od účasti ve finále play off? Přesně tímto pravidlem se řídil generální manažer Peirre Dorion a jediná větší změna proběhla pouze na pozici obránců. Vegas si vybralo na expanzním draftu defenzivního specialistu Marca Methota, vedení organizace za něj přivedlo jako náhradu zkušeného Johnnyho Oduyu ($ 1 mil./rok), který sice ani zdaleka nerozdá tolik hitů, dokáže však zastavit vlastním tělem zastavit mnohem více střel. Navíc přináší zkušenosti vítěze Stanley Cupu, který vyhrál s Chicagem v letech 2013 a 2015.

Tým se poté rozhodl neprodloužit spolupráci s veteránem Chrisem Nealem, bitkařem, jenž odehrál za Sens přes 1 000 zápasů, a Tommy Wingelsem, jehož získalo do svých řad Chicago Blackhawks.


PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Clarke MacArthurKyle TurrisMark Stone

Mike HoffmanDerick BrassardBobby Ryan

Zack SmithJean-Gabriel PageauColin White

Ryan DzingelNate ThompsonTom Pyatt



OBRANA


Frederik Claesson – Erik Karlsson

Dion PhaneufCody Ceci

Johnny OduyaChris Wideman


GÓLMANI

Craig AndersonMike Condon

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Bobby Ryan
BOBBY RYAN OTT
Pravé křídlo
Základní část 2016/17
GP: 62 | G: 13 | A: 12 | Body: 25
Střely: 111 | +/-: -3
Dvojka draftu 2005 se skvěle uvedla do NHL v Anaheimu, kde dokázala čtyřikrát překonat třicetigólovou hranici. Po svém přestupu do Ottawy se mu však během čtyř let nepodařilo k této metě ani přiblížit. Dvakrát překonal hranici dvou desítek branek (23 a 22), v minulém ročníku klesl na tristních 13 gólů. Vše ale vynahradil během jízdy v play off, kde se stal jedním z nejdůležitějších členů sestavy a připsal si během 19 střetnutí 15 bodů (6+9). Dokáže udržet stejnou výkonnost i během dvaaosmdesátizápasového maratonu?

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Senátoři jdou vstříc nástrahám ročníku 2017-18 s téměř identickou sestavou jako loni. Na pozici gólmana mají zkušeného Craiga Andersona, jehož příběh během poslední sezony obletěl svět a stmelil hráče Sens v jeden tým, nejlepšího zadáka na světě Erika Karlssona (ten bude na začátku sezony chybět) a skupinku nadprůměrných útočníků, kteří sice nejsou mašinou na střílení gólů, dokáží se ale vybičovat k nejlepším výkonům v nejdůležitějších chvílích. Pokud se bude největším oporám dařit, zůstanou zdravé a Karlsson se vrátí rychle do sestavy, může se stát sen o Stanley Cupu skutečností.