McDavid a Art Ross Trophy? Zatím vzdálená realita

22. 10. 2017, 15:00 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Doslova uragán způsobil v loňském ročníku útočník Edmontonu Connor McDavid. Se 100 body naprosto opanoval produktivitu ligy a s rostoucími zkušenostmi, rychlostí a celkovou hrou ho většina veřejnosti tipovala za jasného vítěze Art Ross Trophy i letos. Jenže máme za sebou několik úvodních utkání a kapitána Oilers byste na předních příčkách kanadského bodování hledali marně.

Ryan Hartman, Mike Green či Vladislav Namestnikov. I to jsou hráči, kteří si v úvodní části sezóny připsali více bodů než McDavid. Jen málokdo by tipoval, že budou produktivnější než kapitán Edmontonu. To byste spíše tipovali, že McDavid bude lepší než zbytek ligy. Momentálně to tak ovšem není, s osmi body v sedmi zápasech je totiž až na 53. místě.

Říkáte si, jak je to možné? Určitě nelze zanedbat výsledky Oilers, kteří sice vyhráli díky hattricku právě McDavida úvodní utkání proti Calgary, ale od té doby zapsali ze šesti zápasů jedinou výhru (v prodloužení proti Chicagu) a s bilancí 2-5-0 se krčí na spodku Západní konference. A ať jste sebelepší hráč, bez spoluhráčů vyhrávat ani sbírat body nemůžete. Dokonce ani McDavid to nedokáže.

Pojďme se ale ještě na chvíli vrátit k rodákovi z Ontaria. Osm bodů v sedmi zápasech by za normálních okolností byl dobrý výkon, ale na hráče, který loni sbíral 1.22 bodů na zápas, je to pořád málo (letos jich má 1.14), nota bene když měl letos být ještě lepší a koketovat s hranicí až 110 bodů. Při pohledu na pokročilé statistiky zjistíme, že Corsi (65.3 %) i Fenwick (66.3 %) naznačují, že McDavidova přítomnost na ledě znamená okamžité ohrožení soupeřovy branky. Tak proč ale Oilers prohrávají?

Connor McDavid
CONNOR MCDAVID EDM
Centr
Základní část 2017/18
GP: 7 | G: 3 | A: 5 | Body: 8
Střely: 29 | +/-: -1
Neméně důležití pro výhru týmu jsou brankáři. Camu Talbotovi (90.3 % a 2.95 GAA) se letos nedaří tolik jako loni, ale statistiky opět ukazují, že McDavidova přítomnost na ledě (bůhvíproč) Talbotovy statistiky zhoršuje. Při vyrovnané hře na ledě (takže bez oslabení i přesilovek, což je velmi důležité) a při McDavidově přítomnosti na ledě mají gólmani Oilers 85.4% úspěšnost zákroků - v loňských 82 utkáních to přitom bylo 91%! Jestli to má na svědomí McDavid sám, či to, že automaticky nastupuje proti silnějším soupeřům, je otázka, ale situace se oproti loňskému ročníku o tolik nezměnila. Jenže zatímco loni dal jeho tým při jeho přítomnosti na ledě 131 gólů (nejlepší číslo v lize) a 72 jich inkasoval (rozdíl 59), tak letos jich osm dal a devět inkasoval.

Jednadvacetiletý Kanaďan dokonce střílí ještě častěji než v loňské sezóně, ale zatímco loni byly zápasy, které sám rozhodl, letos se zatím výhry sbírají hůře. Podíl na tom samozřejmě může mít i zranění Leona Draisaitla či neproduktivita Milana Lucice (1+2), Ryana Nugenta-Hopkinse (2+1), Ryana Stromea (1+1), Zacka Kassiana (0+1), Jussiho Jokinena (0+1) a ostatních.

Takže pokud je McDavid letos ještě vytíženější než loni (o minutu a čtyřicet sekund) a střílí častěji, měl by podle logiky být produktivnější. Možná ale zkrátka nemá takové štěstí, což ukazuje i jeho úspěšnost střelby (10.3 % - loni měl 12 %), která se nejspíše opět zvýší, ale především týmová úspěšnost střelby při jeho přítomnosti na ledě při vyrovnaném počtu hráčů. Ta se loni zastavila na čísle 10.9 %, ovšem letošní hodnota 6.7 % napovídá, že hráči Oilers se v průběhu ročníku začnou vedle McDavida prosazovat častěji než doteď.

Olejáři hrají další utkání v noci z úterý na středu proti Penguins a ani poté je nečeká lehký program, když se doma střetnou postupně s Dallasem, Washingtonem a znovu Pittsburghem. McDavid v nich bude opět klíčovou oporou, a jak ukazují statistiky, dá se předpokládat, že se on i Edmonton zvednou.