Nucks zažívají hokejovou renesanci. Kvalifikují se nečekaně do play off?

28. 10. 2017, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Již ve třicátých letech minulého století se v písni 'Život je jen náhoda' od pánů Ježka, Voskovce a Wericha zpívalo 'jednou jsi dole, jednou nahoře'. Přesně tato slova si dnes mohou pobrukovat hráči a příznivci Vancouver Canucks. Tým, který před pěti lety ovládl celou základní část Národní ligy, v posledních dvou letech strádal. Start letošního ročníku však dává tušit, že se situace u Kosatek přeci jenom začíná obracet k lepšímu. Čemu celek z Britské Kolumbie vděčí za zlepšení formy? A budou tyto faktory stačit na obhájení pozice zajišťující vyřazovací boje?

VAN Kouč Travis Green

Po skončení sezony 2016-17 musel vyklidit lavičku Willie Desjardins. Generální manažer Jim Benning se následně inspiroval současným trendem zaměstnávání koučů farmářských týmů a za kormidlo postavil Travise Greena, který vedl v posledních čtyřech letech farmu v Utice.

Šestačtyřicetiletý bývalý centr, který má v nohou téměř tisícovku zápasů mezi mantinely NHL, se inspiroval svým bývalým lodivodem Alem Arbourem a dává velký důraz na komunikaci a osobní přístup ke svým svěřencům.

"Pokud jste měli pochybnosti, mohli jste za Alem přijít a zeptat se, zda máte za sebou dobrý zápasy, i když jsme vyhráli 5:2 nebo 6:2," nechal se slyšet bývalý zaměstnanec New York Islanders.

"Znalost hry je u někoho vyšší, u jiných na nižší úrovni. A vy, jako kouč, musíte zjistit, kdo má větší a kdo menší přehled ve hře. Rozhodně jsme otevřeni jakýmkoliv dotazům. Nemyslím si totiž, že je dobré, když jde hráč domů s pochybnostmi o svém výkonu. Pokud si nejsou jistí, je velmi důležité, aby za mnou přišli a já jim řekl, jaký mám z jejich představení na ledě pocit," dal nahlédnout ke svému přístupu Green.

VAN Poctivá obrana a dobří gólmani

Travis Green je defenzivně laděný kouč. Proto není divu, že tým inkasoval čtvrtý nejmenší počet gólů v lize (24). Hráči neztrácejí puky (s 61 ztrátami čtvrtý nejnižší počet v NHL), tudíž gólmani čelí druhému nejmenšímu počtu střel (29,1/zápas). Nucks jsou sice poměrně často vylučováni, vejdou se však do první desítky týmů v úspěšnosti oslabení (84.2%). Svou měrou přispívají též centři, kteří s 52.2% vyhraných vhazování patří k nejlepším v lize (9. místo).

Překvapivě dobře se daří též dvojici maskovaných mužů Jakob Maskrstrom a Anders Nilsson. Zejména druhý jmenovaný disponuje výsostnými statistikami. Během čtyř startů si připsal dvě čistá konta a zastavil přes 94 procent všech střeleckých pokusů soupeřů.

VAN Probuzení veteráni a skvělí nováčci

Derek Dorsett se vždy spíše staral o hraní pěstmi. Je tudíž v čele týmových střelců velkým překvapení. Daří se též Thomasi Vanekovi, který od svého opuštění Buffala Sabres, kde zažil svá nejlepší léta, poněkud strádal. Nyní se během desítky utkání postaral o čtyři přesné zásahy.

Špatný dojem nezanechávají ani mladíci v čele s Brockem Boeserem, Bo Horvatem či Svenem Baertschim. Dohromady nastřádali tito útočníci slušných 27 bodů. Celkové poté ofenziva Vancouveru patří do šedého průměru.