Kvůli médiím jsem v Edmontonu ztratil sebevědomí, tvrdí Eberle

27. 11. 2017, 09:00 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
To, že média v některých většinou kanadských městech dokáží být k týmu i konkrétním hokejistům pořádně kritická, je poměrně známé. Posledním z řady hráčů, kteří o tom promluvili, je bývalý útočník Oilers Jordan Eberle. Ten označil média v Edmontonu za brutální a přiznal, že kvůli nim ztratil sebevědomí, jež se podle svých slov nyní znovu snaží získat jako hráč Islanders.

Hokej je v Kanadě sportem číslo jedna. Každý si v sobotu večer zapne známý pořad kanadské stanice CBC Hockey Night in Canada a sleduje o první přestávce proslulý Coach's Corner s Donem Cherrym a Ronem MacLeanem, nejen v hospodách se rozebírá, jak „hoši včera hráli“, a i média se výkonům a výsledkům denně věnují. Není jednoduché hrát za kanadský tým, nota bene za tradiční kluby jako Montreal a Toronto.

Nemenší tlak však přináší i Edmonton. Fanoušci jsou především díky úspěšným osmdesátým létům a éře Wayneho Gretzkyho po úspěších hladoví jako málokde. A s tím, jak se Oilers v posledních deseti letech nedařilo, jak jednu špatnou sezónu střídala ještě horší, jak se v souvislosti s přibývajícím počtem vysoko draftovaných hráčů mluvilo o konci přestavby, byli hráči čím dál tím pod větším tlakem.

Jedním z těch nejzkušenějších je v tomto ohledu Jordan Eberle. Ten už sice od června součástí týmů není, ale v dresu Olejářů odehrál prvních sedm sezón své kariéry. V posledních ročnících ale měly jeho výkony klesající tendenci a po jarním nevydařeném play off se ho Oilers rozhodli vyměnit do Brooklynu.

Jordan Eberle
JORDAN EBERLE NYI
Pravé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 23 | G: 9 | A: 8 | Body: 17
Střely: 52 | +/-: 2
V dresu Islanders sice nezačal nejlépe, ale po úvodní aklimatizaci se chytil a celkově si ve 23 utkáních připsal 17 bodů (9+8). Pokud bude ve svém současném tempu pokračovat, má nakročeno statisticky k nejlepší sezóně od ročníku 2014/15. A je dost možné, že pokud se ho na konci sezóny zeptáte, jaké jsou důvody jeho zlepšených výkonů, dočkáte se odpovědi, že za to může znovuzískané sebevědomí.

Právě sebevědomí totiž sedmadvacetiletý Kanaďan v Edmontonu podle svých slov ztratil. Hlavní vinu přičítá tamějším médiím. „Edmontonská média umí být pěkně brutální, kvůli čemuž můžete i ztratit sebevědomí. Tohle je přitom sport, ve kterém bez sebevědomí hrát nemůžete. Tak to zkrátka je. Všechno se točí okolo Oilers. A když každý den čtete články o tom, jak hrozní jste, je to těžké.“

„Nemůžete je ignorovat. Má to na vás vliv. Já jsem tam ztratil sebevědomí. Nejdůležitější věcí, o kterou se od mého příchodu k Islanders snažím, je získat ho zpátky,“ dodal Eberle v rozhovoru s kanadskou televizní stanicí Sportsnet.

Je dost pravděpodobné, že Eberle by mohl mít v základu pravdu. Za příklad si můžeme vzít dalšího hráče, kterého Oilers vyměnili - Taylora Halla. Ten loni, ve svém prvním ročníku v dresu Devils, zdaleka nenaplnil očekávání, která do něj v New Jersey vkládali. Letos ale patří s 26 body v úvodních 23 duelech k nejproduktivnějším hráčům celé ligy a vypadá mnohem víc jako jednička draftu, než jak by napovídaly jeho loňské výkony. Svůj podíl na tom určitě mají i zlepšené týmové výsledky, ale na Hallově hře je znatelně vidět, že si znovu pořádně věří.

Prostředí Edmontonu, kde lidé hokej snídají, obědvají i večeří, bezpochyby vytváří na hráče velký tlak. Ten na některé může dolehnout natolik, že ztratí i sebevědomí, čehož je Eberle názorným příkladem. Jak ale ve svém tweetu poznamenal novinář Sportsnetu Mark Spector, hráči zdaleka nečelí tak drsné kritice, jak někteří novináři, a pokud hráč tuto kritiku nezvládá, nedá se s ním pomýšlet na úspěch.

If I am a GM and I have a player whose game is ruined because of a few articles - none of which come remotely close to being as critical as what those same writers face here on Twitter — I move him.
Can't win with those players. Mentally weak.

— Mark Spector (@SportsnetSpec) 25. listopadu 2017



O tom, kdy jsou média zkrátka jen kritická a kdy už to přehánějí, by se dala vést dlouhá debata a jistě by si na své přišly obě názorové strany. Jaký na to máte názor vy? Budeme rádi, když se s námi o svůj názor podělíte na na našem Facebooku.