Do hlubin oceánu čísel: Přesilovky, nepřesilovky, vyhráváme i bez nich

03. 01. 2018, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Připravili jsme si pro vás nový seriál s titulem 'Do hlubin oceánu čísel', kde se ponoříme do bohatých statistik, z nichž lze vyvodit překvapivé a nečekané závěry. Ve druhém dílu se podíváme na zoubek přesilovkám.

Přesilové hry mohou výrazně pomoci týmům k vítězství. Některé dokáží trestat prohřešky opravdu často a proti celkům jako například Pittsburgh či Tampay Bay se faulovat nevyplácí. Existují ale týmy, které dokáží vyhrávat, ačkoli se ve statistice využívání početních výhod krčí na samém dně ligového pelotonu. Nejzářnějším, avšak ne jediným, příkladem tohoto paradoxu, můžeme-li tento jev takto nazývat, jsou Modrokabátníci z Columbusu. Celek z hlavního města státu Ohio patří mezi favority na výhru Metropolitní divize (aktuálně ztrácí na první Washington čtyři body), i přestože je má úspěšnost přesilovek pouhých 11,7%, což je nejhorší výsledek mezi všemi jednatřiceti účastníky ročníku 2017-18.

Svěřenci kouče Tortorelli ovšem nejsou jediným živoucím důkazem, že skvělé početní výhody nejsou zárukou bodů. Mezi desítku nejhorších spadají též Saint Louis Blues a Los Angeles Kings, kluby figurující na vrcholu Západní konference. Pokud se na tuto tabulku podíváme z opačného spektra, jsou ze slabších týmů (čti týmů, jimž se ještě nepodařilo získat alespoň 40 bodů) pouze Vancouver Canucks mezi desítkou nejlepších ve využívání početních výhod. Přehledný graf si můžete prohlédnout pod tímto textem.