Obránce týdne: Nick Leddy: nenápadný lídr Islanders

10. 01. 2018, 14:00 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Představujeme Vám nový seriál Obránce týdne. Každý týden podrobně rozebereme výkony jednoho vybraného obránce, jeho statistiky i celkový přínos týmu. Každý druhý článek tohoto seriálu bude pouze pro členy klubu NHLportal, do kterého můžete kdykoli vstoupit za výhodných podmínek - podívejte se na tento odkaz a dozvíte se více. Obráncem tohoto týdne je Nick Leddy.

Téměř každý rok najdeme v týmu, který si vydobude právo pozvednout nad hlavu Stanley Cup, veterána, jenž nesmírně dlouho čekal, až se dožije tohoto mimořádného okamžiku, kdy bude jeho jméno zapsáno na slavný Pohár. V loňské sezóně to byl Ron Hainsey, o rok předtím Trevor Daley, před třemi lety Kimmo Timonen, v roce 2014 se pak poštěstilo Mariánu Gáboríkovi. Vždycky jde o neobyčejně silné momenty, které se zapíšou do povědomí všech účastníků.

Na druhou stranu se však najdou i hráči, kteří se na vrchol dostanou už na začátku svých kariér. V roce 2013 to dokázal i obránce Nick Leddy, který mohl s Blackhawks slavit už ve svých 22 letech. V Chicagu tehdy platil až za druhořadé zadáky (i tak velmi důležité), což se ale postupem času začalo měnit. S rostoucí výkonností ovšem začala růst i jeho hodnota, a protože Hawks by si ho nemohli dovolit zaplatit, rozhodli se ho v říjnu 2014 vyměnit do New York Islanders.

V New Yorku se rodák z Minnesoty v podstatě ihned zařadil mezi klíčové zadáky. Hned ve své první sezóně zažil přírůstek v průměru čtyř odehraných minut za zápas a s 37 body v 78 utkáních si vyrovnal kariérní maximum v počtu bodů. Oporou Ostrovanů byl i v play off, kde v sedmi duelech nasbíral pět asistencí a řídil defenzivu v sérii proti Washingtonu.

V dalších ročnících mu trenéři postupně zvyšovali jeho průměrný ice-time až na hodnotu přes 22 minut za utkání a Leddy si konzistentně vylepšoval bodové výkony, a to až na loňských 46 bodů. Mezitím se mu však, částečně zřejmě i kvůli většímu defenzivnímu vytížení, začaly zhoršovat výkony směrem dozadu. A to se u Islanders, kteří s jednou z nejlepších formací s Johnem Tavaresem, Andersem Leem a Joshem Baileym patří k nejlépe střílejícím týmům, začíná naplno projevovat v letošní sezóně.

Pojďme si ale nejdříve představit Leddyho ofenzivní výkony. Ve třech sezónách v dresu Isles si postupně připsal 37, 40 a 46 bodů a momentálně má s 28 body ve 43 zápasech nakročeno k překonání hranice 50 bodů. 18 ze svých 28 bodů si připsal při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, zbytek v přesilovkách a patří mezi 15 nejproduktivnějších obránce celé ligy.

Nick Leddy
NICK LEDDY NYI
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 43 | G: 6 | A: 22 | Body: 28
Střely: 95 | +/-: -19
Svoje ofenzivní schopnosti potvrzuje i v dlouhodobém měřítku - se 151 body ve 283 utkáních je od sezóny 2014/15 22. nejproduktivnějším obráncem v celé NHL a s průměrem 0.53 bodů na utkání je 26. nejlepším zadákem za poslední čtyři ročníky.

Kde však šestadvacetiletý Američan výrazně zaostává, jsou defenzivní výkony. Ve svém prvním ročníku v dresu Islanders měl skvělou 55.6% Corsi statistiku (53.9 % startů střídání v ofenzivním pásmu, při hře 5 na 5), ale od té doby se poměrně výrazně zhoršuje. V ročníku 2015/16 měl Corsi statistiku v hodnotě 50 % (49.2 % startů střídání v ofenzivním pásmu, při hře 5 na 5) a v minulé sezóně měl jeho tým při jeho přítomnosti na ledě při hře 5 na 5 47.8% poměr střeleckých pokusů (49 % startů střídání v ofenzivním pásmu). Pokaždé byl sice lepší než zbytek týmu (o 4, 0.8 a 0.1 % v jednotlivých ročnících), ale velmi pravděpodobně by na tom Islanders byli mnohem lépe, kdyby na tom byl lépe on, jinými slovy - týmový průměr bude skoro vždy nižší než jeho.

V probíhajícím ročníku se Leddy mírně zlepšil: 49.2% Corsi statistika (0.2 % více než týmový průměr) by na první pohled nemusela ve srovnání s předchozími sezónami vypadat tak hrozivě, ale vzhledem k tomu, že Leddy začíná 52.6 % střídání při hře 5 na 5 v útočném pásmu, je přinejmenším mizerná. Dokazuje to i srovnání se zbytkem ligy - mezi 68 obránci, kteří v letošní sezóně odehráli 30 a více zápasů a zároveň mají 50% a vyšší podíl startů v ofenzivním pásmu, je až na 53. místě.

Všechny tyto statistiky jsou bezpochyby částečně spojené s problémy celého týmu. Jaroslav Halák ani Thomas Greiss patří herně i statisticky mezi podprůměrné gólmany a s 91.32% úspěšností zákroků při hře 5 na 5 řadí Islanders čtvrtou nejhorší pozici v celé lize. Newyorčané se zároveň řadí mezi nejhorší týmy v téměř všech defenzivních kategoriích: 31. příčka v průměrném počtu inkasovaných gólů (3.65), 28. místo v průměrném počtu obdržených střel (33.8), 27. pozice v počtu obdržených střeleckých pokusů (2038) i počtu obdržených střeleckých pokusů vyjma zblokovaných střel (1529) a 30. pozice v procentuální úspěšnosti v oslabení (74.1 %).

To však neznamená, že by Leddy sám prožíval výbornou defenzivní sezónu. S hodnotou -19 v tabulce pravdy je mezi 272 obránci, kteří do NHL v letošní sezóně nastoupili, na neuvěřitelném 269. místě (!). Když se zaměříme na počet odevzdaných puků (giveaways), je Leddy mezi 159 obránci s 30 a více odehranými zápasy s 33 ztracenými kotouči 48. nejhorším. Při detailnějším pohledu na Corsi statistiku opět zjistíme, že ani v tomto ohledu bývalá 16. volba Minnesoty z roku 2009 nijak nezáří.

V počtu inkasovaných střeleckých pokusů (Corsi Against) je Leddy osmým nejhorším (761) a v průměrném rozdílu vstřelených a inkasovaných střeleckých pokusů za 60 minut při hře 5 na 5 je s průměrem -1.9 (58.8 vstřelených x 60.7 inkasovaných) ze 159 obránců na 100. místě a ze stejného počtu zadáků se s hodnotou +0.3 oproti týmovému průměru řadí na 68. příčku.

Taky už máte těch statistik dost? Tak či onak nám však výtečně posloužily, protože se díky ním dozvíme, že Leddy patří a v dresu Islanders vždy patřil ofenzivně mezi nejlepší zadáky v celé NHL, ale v defenzivní činnosti poměrně výrazně pokulhává. I jeho velmi často podprůměrné výkony směrem dozadu zapříčiňují, že se Ostrované i přes nadprůměrnou ofenzivu pohybují na hraně postupu do play off, o který budou muset ještě tvrdě bojovat. V tomto boji se ale stejně bez Leddyho, jednoho z nenápadných lídrů, neobejdou.