Patří Colorado do play off, nebo má jenom štěstí?

22. 01. 2018, 12:00 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jestli si Colorado Avalanche dali jako novoroční předsevzetí neprohrát, zatím se jim to daří na výbornou. Avalanche si díky sobotní výhře 3:1 nad Rangers prodloužili vítěznou sérii na devět utkání, z čehož sedm odehráli v novém kalendářním roce. Už v půlce sezóny si tak svěřenci Jareda Bednara vylepšili svůj loňský zápis a poté, co je většina expertů tipovala na boj o jedničku draftu, míří Laviny pomalu ale jistě mezi elitní osmičku Západní konference.

Je neuvěřitelné, jak rychle se věci mohou v NHL měnit. Loni stanovili Avalanche s 48 body rekord pro nejmenší počet bodů v éře od zavedení platového stropu, letos mají namířeno k metě 90 a více bodů a k postupu do play off. Říkáte si, co se v týmu, který na podzim vyměnil Matta Duchenea, změnilo?

Těžko říct, zda to je ovlivněné Ducheneovým odchodem, ale obrovský ofenzivní boom zažívá útočník Nathan MacKinnon. Loni si totiž v 82 utkáních připsal pouhých 53 bodů, které už s letošními 59 body ve 45 utkání překonal. Namířeno má na hranici 111 bodů, čímž by si téměř o 50 bodů vylepšil kariérní maximum a zařadil by se mezi hlavní adepty na zisk Art Ross Trophy.

Je přitom paradoxní, že MacKinnon dostává v letošním ročníku na ledě méně času než loni (byť jen o 34 sekund) a má také horší Corsi statistiky (loni měl 51.9 %, letos má 51.5 %). Tak kde se vzala jeho neuvěřitelná produktivita? Jedním ze statistických vysvětlení může být mírně větší procento startů střídání v útočném pásmu (56 % vůči 54.3 %), ale do očí bije vysoká 15.2% úspěšnost střelby. MacKinnonova kariérní úspěšnost v předchozích čtyřech sezónách je 8.1 % a i ve svém nováčkovském ročníku, kdy měl největší střeleckou úspěšnost z předchozích čtyř ročníků, skóroval jenom z 10 % svých střel. Dá se tak předpokládat, že se postupem času sníží.

Nathan MacKinnon
NATHAN MACKINNON COL
Centr
Základní část 2017/18
GP: 45 | G: 23 | A: 36 | Body: 59
Střely: 151 | +/-: 10
Není ovšem jediným hráčem, jehož střelecká úspěšnost je až nápadně vysoká, paradoxně ji má oproti svým spoluhráčům dokonce nižší. Mikko Rantanen (17 branek, 16.04 %), Gabriel Landeskog (16, 16 %), Alexander Kerfoot (11, 26.83 %) i Carl Soderberg (10, 12.66 %) mají kromě posledního jmenovaného všichni nad 16 %, což je i na elitního střelce poměrně vysoká hodnota.

Pojďme však zpátky ke Coloradu, o kterém se mluví jako o týmu, který má na své straně hokejovou štěstěnu. Nejlepším indikátorem toho, zda má daný tým štěstí, či nikoliv, bývají statistiky. Při pohledu na Corsi a Fenwick (tedy poměry všech střeleckých pokusů a nezblokovaných střeleckých pokusů) zjistíme, že Avalanche nepatří při hře 5 na 5 mezi elitní týmy - 48.41 % a 47.88 % je řadí na 22., respektive 23. místo. Dvaadvacátou pozici mají Avs také v poměru vyslaných střel na branku (48.03 %) a pod 50 procenty je Colorado také v poměru šancí ke skórování (48.91 %) a vysoce nebezpečných šancí ke skórování (22. místo, 47.48 %).

Týmů, které se pohybují v podobných pozicích, ale momentálně mají místo mezi postupujícími do play off, je ovšem více, kromě Colorada například i Washington či Toronto. Co mají tyto tři týmy společného, je to, že mají vysokou týmovou úspěšnost střelby - Colorado má 9 % a je druhé před Capitals a Maple Leafs - a vysokou úspěšnost zákroků - Avalanche jsou s 92.71 % dvanáctí čtyři pozice za Caps a jedno místo před Leafs.

Právě zde přichází do hry druhý důležitý muž, který má lví podíl na momentální devítizápasové vítězné sérii Colorada - Jonathan Bernier. Devětadvacetiletý Kanaďan se v létě může stát nechráněným volným hráčem (končí mu smlouva na 2.75 miliónů dolarů), a pokud bude pokračovat ve svých dosavadních výkonech, bude o něj na trhu s volnými hráči zájem. Bernier si totiž při absenci zraněné jedničky Semyona Varlamova říká o post jedničky i po návratu Varlamova zpět do hry - vyhrál posledních osm utkání a devět z posledních deseti. V lednových sedmi zápasech má impozantní 95.7% úspěšnost zákroků.

Avalanche však nyní čeká těžký test. MacKinnon a spol. totiž odehráli devět z posledních deseti zápasů na domácím ledě a ze 45 duelů odehráli 26 na ledě Pepsi Center. Dneškem vstupuje Colorado do šestizápasového tripu, během něhož navštíví mimo jiné Toronto, Montreal, St. Louis, Edmonton či Winnipeg. Celkově pak Laviny zavítají v příštích 16 střetnutích hned v 13 případech na led soupeře.

Takto nabitý venkovní trip by mohl být problém. Colorado totiž 18 ze svých 26 výher získalo doma a venkovní bilance 8-9-2 nevzbuzuje velké naděje. Avalanche sice díky své probíhající sérii budou ve formě, ale dá se předpokládat, že během tripu nějaké zápasy ztratí. Jeho výsledek nicméně určí, zda můžou v Denveru pomýšlet na úspěch, či ne.

Statistiky ukazují, že Avalanche mají v mnoha ohledech štěstí. To nikomu nepotrvá věčně a dřív nebo později začne mizet i z hokejek coloradských hráčů. To, jak se se tým vypořádá se sérii těžkých zápasů a s případnou smůlou, rozhodne o tom, jak velkou šanci má reálně na postup do bojů o Stanley Cup.