Novinky v lize: Zranění, zranění, zranění

01. 04. 2018, 13:10 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Předposlední víkend letošní základní části nám přinesl spoustu novinek, které si nyní shrneme do jednoho článku. Nabídneme jenom malou ochutnávku: v Coloradu razantně výrazně klesly šance na postup do play off, mimo hru totiž jsou jednička v brance i klíčový obránce, strachovat o osudy svých zadáků se musí také v Bostonu, Buffalu, Minnesotě a Torontu. Podíváme se také na vyrovnaný boj o vyřazovací boje ve Východní konferenci. Tak jdeme na to!

Začneme pozitivně, tedy alespoň pro fanoušky zmíněných týmů. Play off si totiž díky výhře 5:2 nad Montrealem zajistili dvojnásobní úřadující šampióni z Pittsburghu. Crosby a spol. to dokázali už ve 12. sezóně v řadě. Tučňáci však ještě budou mít co dělat, se třemi zbývajícími zápasy mají dvoubodový náskok na Columbus, ale pokud vyhrají zbývající tři zápasy a v divizi první Washington ztratí, můžou ještě zabojovat o divizní titul. Každopádně, cesta Penguins za Pohárem je otevřená, a nezapomeňte, tenhle tým neprohrál v play off od předloňského dubna jedinou sérii!

Two Cups in as many years.

Can the @penguins make it three in a row? #StanleyCup pic.twitter.com/SAPt4efzOU

— NHL (@NHL) April 1, 2018




To závod o prvním místu v Pacifické divizi je u konce. A ano, dnes sice je Apríl, ale tohle žádný Apríl není. Ale to vy už víte, byť kdyby vám to někdo řekl v říjnu, zřejmě byste to za Apríl, i když nebyl duben, považovali. První místo si dnes totiž díky výhře nad Sharks zajistili nováčci z Vegas, jimž vystřelil výhru parádním gólem mezi nohama ve vlastním oslabení William Karlsson.

ARE YOU FREAKING SERIOUS RIGHT NOW!?@WKarlsson71.... HOW!? pic.twitter.com/JJvMz41f8n

— NHL (@NHL) April 1, 2018




A year of firsts for the @GoldenKnights continues.

This one's special as they clinch the Pacific Division! #StanleyCup pic.twitter.com/0hdXZZFmu0

— NHL (@NHL) April 1, 2018




Zranění, zranění, zranění...


Většina týmů se blíží k metě 80 odehraných zápasů a začíná se to podepisovat i na zdravotním stavu některých hráčů. A poslední dva dny rozhodně nebyly k některým týmům, z nichž velká většina se pohybuje minimálně na hraně play off, příznivé.

Coloradu se v pátečním utkání proti Chicagu zranil brankář Semyon Varlamov, který po nájezdu útočníka Tomáše Jurča utrpěl zranění v dolní části těla. To ho odstaví mimo hru po zbytek sezóny. Příštích šest týdnů, tedy zbytek základní části a minimálně první dvě kola play off, pokud přes ně Colorado postoupí), vynechá se zlomenou čéškou obránce a nejvytěžovanější hráč týmu Erik Johnson.

Avalanche se momentálně nacházejí s 92 body v 78 utkáních na devátém místě Západní konference. Osmé St. Louis má stejně bodů, ale o jednu výhru v základní hrací době nebo v prodloužení více. Blízko oběma týmům je ještě sedmý Anaheim, který má stejný počet odehraných zápasů a o bod více. Ať už to dopadne jakkoliv, tenhle závod bude ještě setsakramentsky napínavý!

Here is the play where Semyon Varlamov was injured. #Blackhawks pic.twitter.com/lHyH5COW4P

— Cristiano Simonetta (@CMS_74_) 31. března 2018




Boston se momentálně pere s Tampou o vítězství v Atlantické divizi, ale více než to bude nyní Bruins zajímat zdravotní stav obránce Brandona Carla. Jednadvacetiletý Američan, který kvůli zraněním Zdena Cháry a Charlieho McAvoye dostal v závěru základní části větší roli, totiž velice nepříjemně spadl na levou nohu, a byť zatím nemáme žádný update, okamžik vůbec nevypadal dobře. Carlo opustil duel s Floridou na nosítkách.

Brandon Carlo lands awkwardly on his left ankle and gets stretchered off the ice pic.twitter.com/lcISiyxbW2

— Pete Blackburn (@PeteBlackburn) March 31, 2018




Když už jsme u Panthers, ti by velké marodky Bostonu rádi využili. Do konce základní části se totiž s Medvědy potkají ještě dvakrát a vzhledem k výhrám Philadelphie a New Jersey potřebují bodovat. Barkov a spol. proti Bruins (1:5) prohráli svoje třetí utkání v řadě, ale situace pro ně nevypadá dobře. Na osmé Devils ztrácí pět bodů, a byť mají zápas k dobru, kromě stoprocentní bilance ve zbývajících utkáních potřebují, aby Ďáblové v příštích střetnutích ztráceli.

Jenom pro informaci, Florida kromě dvou zápasů s Bostonem narazí na Carolinu, Buffalo a Nashville, New Jersey čeká Montreal, Rangers, Toronto a Washington. A nenechte se splést, ani duely proti týmům ve spodní části tabulky nebudou jednoduché.

To si včera vyzkoušeli také ligoví lídři z Nashvillu, kteří ve zdánlivé snadném utkání proti Buffalu nevybojovali ani bod. Sabres táhli za výhrou 7:4 s pěti asistencemi Jack Eichel a s hattrickem Sam Reinhart. Ze zápasu se ale nemohl příliš radovat obránce Victor Antipin, jehož tvrdě na mantinel narazil útočník Scott Hartnell. Ten za to vyfasoval trest do konce utkání. Antipina odvezli z ledu na nosítkách, a ačkoliv musel do nemocnice, podle kouče Phila Housleyho mu je už lépe.

A slow-mo look at that Hartnell hit on Antipin. Antipin was stretchered off. Hartnell handed a five-minute major and game misconduct. #Preds #Sabres pic.twitter.com/1eVLlNBCRv

— Mark Harris (@TweetsByHarris) 1. dubna 2018



Strachovat o osud nejvytěžovanějšího obránce v NHL se musí v Minnesotě, která včera proti Dallasu nejenže utrpěla porážku 1:4, ale také ztratila klíčového zadáka Ryana Sutera. Ten po zranění v dolní části těla, jež utrpěl po hitu Remiho Elieho, ze zápasu odstoupil. Více o jeho stavu budeme vědět nejspíš až zítra, ale jeho případná ztráta by pro Wild byla velkou ranou.

Ryan Suter's foot goes into the boards awkwardly. He needed to be helped off the ice. #mnwild pic.twitter.com/Q2G79preAv

— Giles Ferrell (@gilesferrell) 1. dubna 2018




Sdílnější byl kouč Toronta Mike Babcock, jenž na adresu nováčkovského obránce Travise Dermotta, který se zranil po zblokování střely v utkání s Winnipegem, řekl, že rentgenové snímky byly negativní (o zlomeninu se tedy nejedná), ale jednadvacetiletý Kanaďan ještě podstoupí nějaké testy. Dermott nepatří mezi nejlepší obránce Maple Leafs, ale po svém povolání z farmy je stabilním členem sestavy Toronta.

Travis Dermott heads to the bench in what looks to be serious pain after blocking a shot in front of the Toronto net. Hopefully just a stinger, but doesn't look great. pic.twitter.com/hmaB1Z1XmM

— Jeff Veillette (@JeffVeillette) 31. března 2018