Toronto zachránil dánský princ - Frederik Andersen!

17. 04. 2018, 13:20 » Analýzy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jistě, Patrick Marleau dal dva góly a pokaždé mu na ně nahrál Mitch Marner. Ano, Auston Matthews se konečně prosadil a vstřelil vítězný gól. A samozřejmě, lajna Tomáše Plekance vynulovala elitní formaci Bostonu, která v předchozích dvou utkáních zaznamenala 20 bodů. Toronto však dovedl, chtělo by se říci zachránil, k výhře 4:2 a snížení série na 1:2 jiný hráč. Brankář Frederik Andersen!

Věcí a herních prvků, které byly u Maple Leafs po úvodních dvou duelech kritizovány, by mohlo vyjít na několik článků. Neproduktivní útok, mizerná obrana, špatná přesilovka i oslabení. Všechny tyto věci Leafs ve třetím zápase série zlepšili.

Třikrát se ujali vedení. Dali čtyři góly. Inkasovali pouze dva, oba od čtvrté lajny. Využili jedinou přesilovku (byť vůbec neměla být nařízená), a ačkoliv měli několikrát namále a o bránění by se dá mluvit jen velmi obtížně, tak ubránili i jediné oslabení.

Největší zlepšení a velký rozdíl však nastal v brance. Frederik Andersen, který v prvním utkání pustil pět gólů z 40 střel (87.5 %), zatímco ve druhém inkasoval z pěti střel třikrát a po 12 minutách hry střídal (40 %), totiž nejenže chytil 40 ze 42 střel Bruins (95.24 %), ale především zlikvidoval několik skvělých šancí a v některých případech i jasných gólů, které měli střelci Bostonu na svých holích.

Nejvíce z nich vyčnívá asi zákrok proti Davidu Pastrňákovi, kterého osmadvacetiletý Dán doslova deptal a chytil všechny jeho tři střely. Další čtyři střelecké pokusy zamířil český forvard mimo, včetně přesilovkové šance z úvodu třetí třetiny, kdy na něj po nahrávce Ricka Nashe opět čekala prázdná branka, ale tentokrát trefil tyčku.



„Předvedl skvělé zákroky. Měl jsem v tomhle zápase smůlu. Ale to se stává. Musíme udělat to stejné, co po prvním zápase. Zítra přijdeme a zlepšíme se,“ říkal po zápase rodák z Havířova.

Slova chvály měl pro gólmana Leafs také kouč Bruins Bruce Cassidy. „Naše první formace si většinu zápasu vedla dobře. Nedokázali zkrátka zakončit. Pastrňáka tam jejich gólman vychytal asi třikrát nebo čtyřikrát. Jejich gólman tam na konci předvedl těžko uvěřitelné zákroky.“

Podrobný rozbor zápasu včetně statistik a sestřihu najdete na tomto odkaze!