Michal Kempný: nejlepší akvizice na uzávěrce přestupů?!

10. 05. 2018, 19:30 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
“Tento rok byl pro mě těžký. Odehrál jsem jenom 30 zápasů a na to nejsem zvyklý. Letos se stalo, že jsem nenastoupil i do 13 utkání v řadě, to bylo obtížné. Ale chci být každý den lepší a lepší, snažím se,“ pronesl Michal Kempný poté, co ho 19. února Chicago vyměnilo do Washingtonu. Nyní, téměř o čtvrt roku později, se z něj stal nepostradatelný článek sestavy Capitals, kterým pomohl kvalifikovat se do konferenčního finále poprvé za posledních 20 let.

V souvislosti s nejlepší posilou při přestupní uzávěrce se skloňují jména jako J.T. Miller (Tampa Bay Lightning) či Paul Stastny (Winnipeg Jets). Nikdo však nemluví o českém zadákovi v barvách celku z hlavního města USA Michalu Kempném. Ten sice nesbírá body po srstech (0+1), ale o to platnější je v zadních řadách. Za mořem z něj udělali defenzivního beka, ačkoli v Evropě platil za ofenzivní štiku. A možná díky tomu je týmu tak platný.

Proti Pittsburghu ve druhém kole dokonce nastupoval v prvním obranném páru s Johnem Carlsonem, útočně laděným obráncem, s nímž se díky stylům jejich hry vzájemně vhodně doplňovali. Zatímco jeho parťák vyrážel na výlety hluboko do pásma soka, rodák z Hodonína poctivě bránil. Není proto divu, že mu do statistik naskákala především čísla za rozdané hity (17) a zblokované střely vlastním tělem (25). Udržel si též slušný poměr získaných a ztracených kotoučů (3:3), tabulka pravdy poté vykazuje nulu (domácí zápasy +1).

Ať již Washington Stanley Cup vyhraje, či nikoli, Kempný se rozhodně bude řadit mezi povedené akvizice.