Review série 2017/18: Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights

22. 05. 2018, 18:20 » Review - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Až nečekaně hladký průběh mělo letošní finále Západní konference. Winnipeg se musel sklonit před uměním týmu z Las Vegas již po pěti zápasech. I přestože byl favoritem, i přestože měl herní převahu. Co tedy rozhodlo o postupu ligového nováčka do poslední kapitoly bojů o Staneyův pohár?






ROZHODUJÍCÍ FAKTORY SÉRIE

WPG

"Je těžké uvěřit, že je konec. Dali jsme do toho všechno. Je to deprimující, když se tak snažíte a výsledky se nedostaví. Tohle sousto bude těžké polknout," sděloval své pocity zklamaný útočník Jets Mathieu Perreault. Jeho tým zažil nejdelší sérii proher v sezóně. V nejméně vhodném okamžiku. Čtyři nezdary v řadě znamenaly pro Tryskáče konec sezóny. Ačkoliv byli v souboji proti Knights aktivnějším týmem a vytvářeli si více gólových příležitostí.

Co rozhodlo v jejich neprospěch? Horší gólman. Connoru Hellebuyckovi se v kleci oproti prvním dvěma kolům příliš nedařilo a minisouboj s Marc-André Fleurym jasně prohrál. V duelech číslo dva, tři a čtyři ani jednou nepřesáhl úspěšnost zákroků 90% a nepostup neodvrátil ani velmi sympatický výkon během posledního klání. Byla by však chyba svalovat všechnu vinu na něj. Střelcům se značně snížila úspěšnost projektilů. Zatímco proti Minnesotě a Nashvillu padlo do brány Dubnyka, Stalocka, Rinneho a Sarose 10,6% všech pokusů, Fleury propustil za svá záda pouhých 6,2%. Ne, že by se snad nedařilo Marku Scheifelemu či Patrikovi Lainemu, kotouč si ale našel cestu do sítě z pouhých sedmi hokejek a jenom z holí výše zmíněného dua do ní prošel více než jednou.

Shrnutí: Nejistý gólman, úzký výběr střelců

VGK

Až se jednou bude v dějinách vzpomínat na ročník 2017-18, vždy se připomenou dvě věci. Neuvěřitelná jízda Vegas Golden Knights a výkony Marca-André Fleuryho v jejich bráně. Aktuální horký favorit na zisk Conn Smythe Trophy se proti Jets se svým procentem zastavených kotoučů oproti předchozím dvěma soubojům (Kings, Sharks) sice zhoršil, v tomto případě je však termín 'zhoršil' velmi zavádějící. Flower si sice nepřipsal takovou úspěšnost, přesto stále zůstává jednoznačně nejlepším maskovaným mužem ze všech účastníků finále konferencí. Pochytal totiž 93,8% všech ran kanadského klubu a pokud škrtneme nepovedený vstup do série, činí toto číslo neskutečných 95,5%!



Ani jemu se však nedá připisovat stoprocentní zásluha na postupu. Do úžasné fazóny se dostal Jonathan Marchessault, který si připsal čtyři góly, k nim přidal tři asistence a stal se králem produktivity celé série. Vítězný gól celého klání si však překvapivě připsal hráč, který se během prvních dvou kol podíval na led pouze jednou. Tvrďák Ryan Reaves, který s mnohem vyšší frekvencí spíše shazuje rukavice, se stal hrdiinou pátého utkání. Do střeleckých tabulek se dokázali vměstnat i český Tomáš Nosek a slovenský Tomáš Tatar.

ROZPIS ZAPASŮ