Review série 2017/18: Vegas Golden Knights - Washington Capitals

13. 06. 2018, 16:40 » Review - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pokud nikdo nečekal, že Vegas vyřadí Winnipeg během pěti střetnutí, nikdo také nemohl čekat, že stejným způsobem nováček ligy prohraje ve finále proti Washingtonu. Golden Knights sice dokázali triumfovat v bláznivé přestřelce prvního duelu, od té chvíle si však ani neškrtli a sérii naprosto ovládli svěřeni kouče Trotze. Co dělali Capitals dobře a naopak Golden Knights špatně? To prozradí naše podrobné review celé série!

Byla to skvělá sezóna. Na jejím začátku se spekulovalo o tom, jestli letos dál dojdou tehdy dvojnásobní obhájci trofeje z Pittsburghu, úspěchem v play off posilnění Edmonton Oilers, s novými posilami lépe vyhlížející Dallas Stars či jedni z největších favoritů Tampa Bay Lightning.

Nikdo z těchto týmů se ale do finále neprobojoval. O Stanley Cup si nakonec zahrály týmy, u kterých se to nečekalo. Washington Capitals, kterým v létě odešlo spoustu hráčů a po dvou vyřazeních proti Penguins vypadali frustrovaně, a Vegas Golden Knights, expanzní klub, jenž měl mít namířeno na Rasmuse Dahlina.

Tak to ale čas od času v hokeji i v NHL bývá, a proto tento sport i ligu tolik fanoušků miluje a denně ji sleduje. Letošní finále muselo potěšit každého z nich, protože jsme viděli dvě přestřelky, skvělý a rychlý hokej, neuvěřitelné zákroky i minuté prázdné branky, prostě vše, co fanoušek od moderního hokeje očekává.

Vítězem se však nakonec stal Washington, a to zaslouženě. Alexander Ovečkin a spol. získali pro město první Stanley Cup ve 43 letech historie a konečně můžou ze svého klubu setřást nálepku v základní části úspěšného klubu, který v play off vždy vyhoří. Vegas napsalo fantastickou pohádku, o které se jednou natočí film, ale těsně před samotným vrcholem padlo. Proč se tak stalo? Pokusíme se odpovědět!

Vítejte u review finále Stanley Cupu mezi Vegas Golden Knights a Washington Capitals!

ROZHODUJÍCÍ FAKTORY SÉRIE

VGK

Ztráty puku a špatná rozestavění obrany

Víte, díky čemu Vegas vyhrálo první tři kola play off a postoupilo do finále? Díky důsledné obranné činnosti všech hráčů na ledě, kteří pomáhali senzačně chytajícímu Fleurymu. Jejich kouzlo však po triumfu v Západní konferenci vyprchalo střelci Washingtonu měli často prostor a také prázdnou bránu. Především při oslabení se nedařilo hlídat vzorce soupeře. To se nakonec ukázalo jako fatální.



Fleuryho selhání

Marc-André Fleury platil za největšího tahouna pouštního celku. Během prvních tří kol připomínal neprůstřelnou zeď a do kapsy by strčil i takové legendy jako Patrick Roy či Martin Brodeur. Poté však přišlo finále, Fleuryho úspěšnost zákroků se zhoršila téměř o 10 procent (na 85,3) a inkasoval v průměru hrůzných 4,09 branek na utkání. Nutno sice přiznat, že za mnoho inkasovaných branek mohla obrana, některé střely se však chytit rozhodně daly. Flower však i přes toto selhání platí za top gólmana a rozhodně mu nelze přičítat větší část viny na neúspěchu, přesto určitý podíl nese na svých bedrech.



Střelecké selhání

Svěřencům lodivoda Gallanta lze rozhodně vytknout špatná hra v útoku. Pokud nepočítáme zápas číslo jedna, vsítili plejeři Rytířů pouze osm branek během čtyř utkání. To jednoduše nestačí. Nic nelze vyčítat Reilly Smithovi (3+3) a čtvrté řadě Reaves-Bellemare-Nosek. Ostatní ale byli neviditelní. William Karlsson se spolu s Jonathanem Marchessaultem, Alexem Tuchem, Cody Eakinem a Erikem Haulou zmohl na pouhý jeden gól.

WSH

Alexander Ovečkin

Alexander Ovečkin je vítěz Stanley Cupu. Tahle věta musí smést všechny jeho dosavadní kritiky. Kapitán Capitals v celém play off i finále potvrdil, že umí v play off hrát. Celkově rozdal 15 hitů, hýřil energií, vstřelil tři góly a přidal dvě asistence. S 15 brankami v celém play off stanovil klubový rekord, celkově zaznamenal 27 bodů a nakonec kromě Stanley Cupu získal také Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Zaslouženě.



Braden Holtby

The Save, jak se přezdívá neuvěřitelnému zákroku hokejkou v podání Bradena Holtbyho z druhého utkání finálové série, zůstane v paměti fanoušků obou týmů ještě dlouhou dobu. Pro ty washingtonské je to připomínka toho, že bez dobrého brankáře nemůžete v play off vyhrát a že jím Holtby bezpochyby je.

Osmadvacetiletý Kanaďan začínal po špatném závěru základní části v prvních dvou duelech série proti Columbusu pouze na střídačce, ale jakmile v ní na ten třetí vystřídal Phillipa Grubauera, byl k nezastavení. Holtby odpověděl bilancí 16-7, průměrem 2.16 inkasovaných gólů na zápas a 92.2% úspěšností zákroků.

Ve finále zažil pouze špatný první zápas, v němž inkasoval pět branek, pak ale postupně zaznamenal 94.87%, 95.45% a 93.33% úspěšnost zákroků, k tomu přidal 90.32 % v pátém utkání, celkově inkasoval 13 gólů (2.6 na zápas) a výrazně se podepsal pod výhru Washingtonu. Vedle Ovečkina s Kuzněcovem patřil mezi hlavní favority na Conn Smythe Trophy.



Speciální formace

Před začátkem série jsem v preview souboje upozorňoval, že pokud chtějí Capitals zvítězit, musí si dát pozor na speciální formace. A kluci z hlavního města mě poslechli, protože si na ně nejen dali pozor, oni je využili v jednu ze svých smrtících zbraní.

Washington sice inkasoval už po sedmi minutách série v oslabení, které měl ve finále konference s 67 % jednoznačně nejhorší, ale zbytek početních výhod jakžtakž odbránil, nakonec v nich pustil jen tři góly a s 78.6% úspěšností předčil Vegas. To se muselo bránit naprosto hrozivě vypadající přesilovce Capitals, která dávala gól utkání co utkání.

Nakonec jich dala pět - třemi z nich rozhodli Caps o výsledku 6:2 ve čtvrtém utkání, dvakrát se pak dostala do vedení 2:1 - ve druhém a pátém zápase - a v obou případech v nich skóroval již zmiňovaný Ovečkin. Washington se mohl pochlubit výbornou 31.3% úspěšností.

Jevgenij Kuzněcov

Jevgenij Kuzněcov patřil mezi hlavní favority na Conn Smythe Trophy. Důvod? No, vlastně nic velkého, jenom byl s 32 body nejproduktivnějším hráčem celého play off. Tohle nemá být výtka novinářům, spíše jen poukázání na to, že kdyby se MVP play off stal místo Ovečkina autor 12 gólů a 20 bodů, nikdo by nemohl říct ani ň.

Ruský centr se zranil ve druhém zápase, avšak do dalších znovu nastoupil a doslova zářil. Gólem a asistencí přispěl k výhře ve třetím střetnutí, čtyřmi nahrávky řídil demolici Knights ve čtvtém duelu a nakonec nahrál na gól i v posledním zápase. Těžko si lze bez něj představit úspěch, ať už jde o potentní přesilovky, nebo o celkový výsledek play off a finále.

Eller a spol.

Ano, je to klišé, ale bez sekundárních hráčů nemůžete vyhrát Stanley Cup. Ovečkin, Kuzněcov, Backström, Carlson a Holtby patřili mezi hlavní tahouny, ale o góly v důležité momenty se starali tzv. ti druzí. Lars Eller třemi body rozhodl po zranění Kuzněcova druhý zápas série a dorážkou do prázdné branky rozhodl o vítězství Capitals, Devante Smith-Pelly, jenž vstupoval do loňského tréninkového kempu bez smlouvy a v celé základní části vstřelil sedm gólů, jich stejně dal v play off, skóroval v každém z posledních třech zápasů série a ve třetí třetině vyrovnával ten pátý.

Michal Kempný zaznamenal v sérii tři body (1+2), Jay Beagle dvakrát asistoval a vyhrával důležitá vhazování, Jakub Vrána vstřelil gól a na jeden nahrál, Brett Connolly skóroval dvakrát a jednou asistoval, André Burakovsky pak asistoval dokonce čtyřikrát, a to i na vítězný gól Ellera.



ROZPIS ZAPASŮ