První velká výměna je tady! Montréal získal Maxe Domiho!

16. 06. 2018, 12:00 » Přestupy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V letošní okurkové sezoně se čeká nejeden velký trejd a první z nich přišel dnes nad ránem! Jeho protagonisty se stali Arizona Coyotes a Montréal Canadiens.

Habs získali z pouště třiadvacetiletého Maxe Domiho, opačným směrem putuje o rok starší Alex Galchnyuk. Druhý jmenovaný nasbíral v posledním ročníku 51 bodů (19+32), přičemž byl především důležitou součástí přesilovkového komanda. "Získali jsme čtyřiadvacetiletou bývalou trojku draftu [2012], která již dokázala během jediné sezony nastřílet 30 gólů [2015-16] a myslíme si, že se může stále zlepšovat," prohlásil po výměně generální manažer Coyotes John Chayka. "Ale upřímně, vzdáváme se talentovaného hráče, skvělé persóny, která se aktivně podílela na akcích v naší komunitě. Bylo to tudíž těžké rozhodnutí," dodal okamžitě.

"Hledali jsme hráče, který dokáže skórovat, přinese do našeho týmu všestrannost a má zkušenosti na centru. Myslím, že Alex splňuje všechny tyto podmínky," neskrýval svou spokojenost nejmladší architekt mužstva ve více než staletých dějinách NHL. Arizona s ním získala potřebného druhého centra a již zmíněného lídra početních výhod. Pokud vydrží zdraví a forma Aanti Raantovi, který ke konci sezony chytal velmi slušně, Jakobu Chychrunovi a Niklasi Hjalmarssonovi, můžou se Yotes stát jedním z týmů, které se nejvíce zlepší.

Maxi Domimu se letos nedařilo. Dokázal sice nasbírat slušných 45 bodů, z toho však bylo pouhých devět gólů. "Domnívám se, že poslední ročník byl pro něj v mnoha ohledech abnormální. Měl nízkou úspěšnost střelby [6%]. Navíc si myslím, že na něj dolehla tíha neúspěchů celého týmu, zvláště na začátku sezony," neobává se o další růst syna slavného bitkaře Chayka. Bergevin sice udělal již třetí sezonu v řadě během přestávky velký trejd, stále však (zatím) nevyřešil problém s centry (na trhu volných hráčů má však příležitost 'ulovit' zajímavé ryby). Příchodem Domiho, jenž bude potřebovat podepsat novou smlouvu (ta by se měla pohybovat v přibližné výši 4-5 milionů dolarů/rok), Jonathana Drouina (minulý rok) a letošní trojky draftu (pravděpodobně Filip Zadina či Brady Tkachuk) dávají Canadiens jasně najevo, že omlazují svou sestavu a posilují útok.