Nejlepší momenty kariéry divocha v masce Raye Emeryho

16. 07. 2018, 20:00 » Novinky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Náš svět navždy opustil Ray Emery, který se ve věku pouhých 35 let utopil v neděli nad ránem poblíž města Hamilton v kanadském Ontariu. Bývalý gólman Ottawy, Philadelphie, Anaheimu a Chicaga odehrál mezi mantinely nejlepší ligy světa 287 zápasů v základní části a dalších 39 během vyřazovacích bojů. Naše redakce se rozhodla, krom jiných, jeho památku uctít tímto speciálním článek s žebříčkem tří nejlepších momentů jeho poutě v NHL.

OTT 3. Životní zápas - vyřazení Buffala ve finále konference

Když na sebe ve finále konference 2007 narazily Buffalo Sabres a Ottawa Senators, věřilo se více prvnímu jmenovanému jakožto držiteli President's Trophy pro nejlepší celek základní části. Šavle navíc byly nejofenzivnějším celkem soutěže a jejich obrovské síle měl čelit sice kvalitní, avšak papírově o mnoho slabší, tým s Emerym v bráně. Týden s týdnem se však sešel a Ottawa poslala Sabres velmi rychle nad propast. Již v pátém klání mohla rozhodnout o svém postupu do posledního kola vyřazovacích bojů. Buffalo se ale rozhodně nechtělo vzdát bez boje a zasypalo Emeryho 29 střeleckými pokusy. Ten však dotáhl utkání do prodloužení, v němž o svém triumfu rozhodli červeno-černí výhrou 3:2.



OTT 2. Bitky

Přízvisko 'divoch v masce' jsme tomuto rodákovi z Hamiltonu přiřkli díky jeho odvaze 'shodit rukavice' a poprat se s nepřítelem. Tvrdost jeho pěstí pocítili takoví borci jako Braden Holtby či Martin Biron, síly však poměřil též s hráči v poli. Například na farmě si zajel do vlasů s bitkařem Joshem Grattonem.



CHI 1. Vítěz Stanley Cupu 2013

Ve zkráceném ročníku 2012-13 se přetahoval s Corey Crawfordem o roli jedničky Chicaga. Nakonec prohrál a do vyřazovacích bojů nezasáhl. Přesto se může považovat za regulérního vítěze Stanleyova poháru z rok 2013 a držitele prstenu pro mistra NHL, které si tento divoch v masce bez pochyb zasloužil.