Bitkaři a ochránci: Joey Kocur platil za drsňáka se čtyřmi prsteny

17. 08. 2018, 18:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pokud se někdy dostanete zpátky v čase na přelom 80. a 90. let a rozhodnete se býti hokejistou v NHL, dávejte si pozor na zápasy proti Detroit Red Wings (resp. New York Rangers a Vancouver Canucks). V jejich dresu totiž v té době hrál jistý muž jménem Joseph George Kocur, který by Vám dokázal udělat plastickou operaci zdarma a velmi rychle. Dobře se o tom přesvědčil jistý Brad Dalgarno, který se s ním pustil do pěstní výměny názorů a vyšel z ní velmi špatně. Měl totiž zlomenou čelist, lícní kost, očnici, k tomu otřes mozku a prázdniny na celou sezonu 1989-90.

Muž, kterému nikdo neřekl jinak než 'Joey', se s nikým nepáral a díky tomu se stal jedním z nejobávanějších ranařů dějin Národní hokejové ligy. Mezi léty 1986 a 1991 vytvořil s Bobem Probertem snad nejtvrdší duo historie soutěže přízdívané "The Bruise Brothers", o nemž dokonce vznikla autobiografie.

Synovec Wandela Clarka a Barry Marlose se do NHL dostal v sezoně 1984-85 v barvách Red Wings. Okamžitě začal sbírat hromady trestných minut, které za časů spolupráce s Probertem neklesly pod 200 za ročník. Kocur si následně 'odskočil' do New York Rangers, kde vyhrál Stanley Cup, a Vancouvr Canucks, aby se mohl na doporučení Stevea Yzermana vrátil do Motortownu. Zde získal další dva poháry a po ročníku 1998-99 pověsil brusle na hřebík. Následně se stal asistentem kouče u Red Wings a pomohl jim k dalšímu titulu za sezonu 2001-02. Na sklonku roku 2013 se představil na exhibici bývalých hvězd, kde vyjel na led s číslem 24, i přestože za svých hráčských let nosil šestadvacítku. Šlo o vzdání holdu Bobu Probertovi, který náhle zemřel tři roky předtím.

Joey Kocur nasbíral během 820 utkání 2519 trestných minut a 162 bodů. Vzpomínáte si na tohoto rodáka z Kelvingtonu? Pokud ne, zde máte ochutnávku toho nejlepšího: