Preview: 23. Edmonton Oilers

08. 09. 2018, 18:00 » Preview - Autor: František Zajíc

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Exkluzivní obsah pro členy klubu NHLportal

Zklamaní Oilers vyhlížejí start nové sezony, ve které se budou chtít vyvarovat propadáku z loňského ročníku. Tým na to mají. Ale…

Edmonton okusil play off po letech přestavby v sezoně 2016-17. V té době to vypadalo, že v Albertě dorostl konkurenceschopný tým, který budeme na předních příčkách vídat i v dalších letech. Loni se ale mužstvo okolo Connora McDavida ocitlo opět tam, kde jsme na něj byli zvyklí. Tedy na konci.

Podíváme-li se do útoku, nalezneme zde řadu potenciálních lídrů, ale hlavně i talentované mládí. Tomu všemu velí nejmladší kapitán v historii NHL Connor McDavid. Na jeho bodech jsou Oilers zcela závislí. Dvojnásobný vítěz Art Ross Trophy z posledních dvou let ale svými 108 body svůj tým do bojů o Stanley Cup nedotáhl. Zmínit můžeme ještě Leona Draisaitla, který po boku McDavida nasbíral 70 bodů. Dále už to ale tak velká sláva nebyla. Větší produktivita se očekávala, a ne jinak tomu bude letos, hlavně od jedničky draftu z roku 2011 Ryna Nugenta-Hopkinse a také třeba od zkušeného Milana Lucice. Pokud by nadcházející ročník vyšel alespoň těmto borcům, šel by z ofenzívy Edmontonu opravdu strach.

Otázkou ale nadále zůstává i produktivita McDavida. Ten nás sice loni sice mile překvapil, ale dokáže to zopakovat i potřetí za sebou? I proto by bylo dobré, aby se našel někdo jiný, kdo dokáže strhnout výsledek na stranu celku z Alberty a nechá tak svého kapitána „oddechnout“. Nutno podotknout, že i přes to, jaká síla v kádru Oilers dřímá, zůstali oranžovo-modří nejhorším týmem v přesilových hrách. Zlepšení tohoto herního aspektu by mohlo být dalším dílem skládačky k lepším výsledkům. Todd McLellan, hlavní trenér Edmontonu, se tomu bude v přípravě jistě hodně věnovat.

Jedničkou v brankovišti zůstane i pro letošek Cam Talbot, který bude mít, stejně jako jeho spoluhráči v útoku, co zlepšovat. V loňské sezoně úspěšnost jeho zákroků jen tak tak překročila devadesáti procentní hranici a byl to také jeho nejhorší osobní výsledek v kariéře. I on by se rád vrátil do doby před dvěma lety, kdy měl s 92 procenty úspěšnosti bilanci 42-22-8.

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
23.EDM Edmonton Oilers823640678234:26312-65-140-4219-18-417-22-2


GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů ku inkasovaným gólům, OT- Bilance v prodloužení, SO- Bilance při nájezdech, U/O- Počet zápasů s méně/více než 5,5 góly, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

PŘÍCHODY A ODCHODY:

Generální manažer Peter Chiarelli byl v létě hodně opatrný a rozhodl se, že ponechá jádro týmu pohromadě. Do Edmontonu jako volní hráči přichází například Tobias Rieder a Kyle Brodziak, kteří tak doplní zbylá místa v ofenzivě Oilers. Do Alberty se vrací i česká stopa. Obránce Jakub Jeřábek se po výměně z Montrealu do Washingtonu opět stěhuje, aby zacelil díru, která vznikla po zranění Andreje Sekery. Edmonton ale ztráta slovenského beka jistě poznamená.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Ryan Nugent-Hopkins -- Connor McDavid -- Ty Rattie

Milan Lucic -- Leon Draisaitl -- Drake Caggiula

Tobias Rieder -- Ryan Strome -- Jesse Puljujarvi

Jujhar Khaira -- Kyle Brodziak -- Zack Kassian

OBRANA

Oscar Klefbom -- Adam Larsson

Andrej Sekera (zraněn) -- Kris Russell

Darnell Nurse -- Matt Benning

GÓLMANI

Cam Talbot -- Mikko Koskinen

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Jesse Puljujarvi
JESSE PULJUJARVI EDM
Pravé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 65 | G: 12 | A: 8 | Body: 20
Střely: 136 | +/-: -1
Finský mladík odehrál poprvé v kariéře skoro celou sezonu. V pětašedesáti zápasech ale bodoval pouze dvacetkrát. Zkušenosti, které loni sesbíral, bude chtít čtyřka draftu 2016 jistě přetavit ve stabilní výkony a lepší bodovou bilanci.

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Edmonton se oproti minulé sezoně zlepší a postoupí do vyřazovacích bojů, kde by se mohl probít do druhého kola.

Autor: František Zajíc