Budoucnost Yotes? Stále na stejném místě! Alespoň prozatím...

07. 01. 2019, 12:00 » Analýzy - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Arizona Coyotes oznámili, že se v Gila River Areně "zdrží" i příští rok. Prodloužili nájem. Domácí zápasy Ekman-Larssona a spol. se tak v Glendale budou hrát i v sezoně 2019/20. A kde pak? Velmi pravděpodobné je další roční prodloužení nájmu (nebo snad přestěhování do jiného státu USA?!), protože do roka se určitě nepodaří vyřešit nejpalčivější problém klubu - nový stadion. V pohotovosti jsou v tomto ohledu i zástupci Glendale. Ti se snaží o to, aby kojoti z Gila River Areny nikam neutekli a podepsali nájemní smlouvu dlouhodobého charakteru.

K definitivnímu rozhodnutí zástupců arizonského týmu o tom, že budou v nájmu pokračovat i v nadcházejícím ročníku, došlo v závěru loňského roku, konkrétně 20. prosince. Glendale (a celé West Valley) si tak může ulevit - 41 domácích utkání Yotes v základní části NHL jsou zárukou toho, že se do Westgate Entertainment District, kde stojí Gila River Arena, i nadále pohrnou davy lidí/hokejových příznivců, jež pomohou zaplnit přilehlé restaurace, obchody a hotely.

Na druhou stranu, z fanouškovského pohledu - ta nejistota, co bude dál, je tu pořád. Další pouze jednoletý nájem v Gila River Areně budoucnost organizace ve městě a vůbec ve státě Arizona z dlouhodobého hlediska nezajišťuje, neřeší. Otazníky přetrvávají. Vedení organizace sice chce (několik posledních let) mužstvo přestěhovat do jiné, kapacitně větší arény blíž k centru Phoenixu nebo do East Valley... Rezultát je ale pořád ve hvězdách.

Tohle všechno, všechny tyto strasti s novým stadionem, jsou pak živnou půdou pro všemožné spekulace. Ty se rojí jako houby po dešti. Aktuální situace? "Kuloární" informace posílají kojoty do texaského Houstonu. Mínění těchto spekulantů navíc ještě přiživilo nedávné rozhodnutí NHL přesunout Coyotes od sezony 2021/22 do Centrální divize (kvůli tomu, že do ligy vstoupí Seattle; a nutno dodat, že z geografického hlediska je vlastně Centrální divize pro Houston ideální).

Nicméně, záměrem Glendale je udržet kojoty tam, kde jsou. Prodloužením nájemní smlouvy představitelé města de facto získali čas k přemýšlení nad tím, jakým způsobem vedení pouštních psů přesvědčit o tom, aby z Gila River Areny nikam neutíkali a podepsali se společností AEG Facilities - správcem stadionu - dlouhodobý závazek. "Naším cílem je najít pro zástupce Yotes přesvědčivý důvod k tomu, aby tu zůstali," má jasno Kevin Phelps, správce města Glendale. Jenže jaký? Mohly by to být úpravy, vylepšení arény, okolí... Zvýšený komfort by následně mohl přilákat ještě více fans a tím pádem zajistit větší příjem.

O tom, že se Glendale snaží, svědčí fakt, že už například narvalo 1,55 milionu dolarů do nového jumbotronu. A to je prý jen začátek. Na řadě je osvětlení, upgrade klubových apartmánů, lepší nabídka občerstvení nebo obchodů se suvenýry.

Mimochodem - město Glendale platí společnosti AEG za správu Gila River Areny 5,6 milionů dolarů ročně (obě strany mají uzavřený kontrakt až do roku 2026). Tyto náklady jsou pak alespoň trochu kompenzovány sdílenými výnosy z akcí v aréně.

Jakékoliv stěhování klubu mimo Arizonu také nedávno odmítl prezident Desert Dogs Ahron Cohen: "Každá investice a každá obchodní dohoda jsou dělané tak, aby jsme měli organizaci úspěšnou tady v Arizoně na dekády dopředu. Arizona je náš domov, milujeme to tu a rádi hrajeme pro vás, nejlepší fanoušky v NHL."

Kojoti prodlužují nájemní smlouvu v Gila River Areně s firmou AEG Facilities pokaždé o jednu sezonu, a to od roku 2016 (do roku 2015 arénu spravovali sami Coyotes). Smlouva o pronájmu na další ročník se vlastně obnovuje automaticky po 31. prosinci daného roku. Pokud by už pouštní psi v nájmu dále pokračovat nechtěli, museli by se právě do tohoto data (do 31. 12.) ozvat s tím, že o další spolupráci (o prodloužení nájmu o další sezonu) již nestojí.

Autor: Josef Hlaváč pro web coyotes.cz