Liga se chystá k prvnímu utkání v řeči Indiánů!

15. 03. 2019, 18:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Národní hokejová liga již dávno není pouze malým sportovním podnikem v několika městech rozesetých po Severní Americe. Za éry Gary Bettmana ve vedení rozšiřila své sítě daleko za hranice Spojených států a Kanady a stala se globálním podnikem, jehož vliv je jedním z nejrychleji rostoucích v celém sportovním světě. Během tohoto měsíce budeme mít o tomto trendu další důkaz, zápas mezi Carolinou Hurricanes a Montréal Canadiens se totiž bude komentovat v jazyku původních obyvatel kontinentu.

Celou slávu organizuje kanadský televizní gigant Sportsnet, jenž pozval do svého studia dva zástupce největšího indiánského národa Kríů. Výběr celků není náhodný. Za Habs hraje gólman Carey Price, jehož matka Lynda byla náčelnicí národa Ulkatcho sídlícího u Anahim Lake na západě Kanady, a u Canes útočník Michael Ferland pocházející od řeky Swan v Manitobě.

I přestože hrají v záři velkoměst, na své předky nezapomínají. Ferland se pravidelně účastní hokejového kempu pro děti Indiánů a Price je se svou ženou Angelou ambasadorem organizace čítající na 226 hokejových klubů původních národů.

Jejich pomoc je v rozvoji hokejové komunity mezi Indiány velmi důležitá. Právě Ferland přišel k nejrychlejší kolejktivní hře naší planety díky jinému muži z menších komunit, Eskymákovi Jordinu TooTooovi.

Ještě nám zbývá odpovědět otázku proč zrovna nyní. Je to jednoduché. Mezinárodní organizace UNESCO vyhlásila rok 2019 za rok původních obyvatel.