Preview série 2018/19: Nashville Predators - Dallas Stars

08. 04. 2019, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš Lošťák

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Predátoři nebyli v této sezoně tak dominantní, jako v té minulé, kdy vyhráli Prezidentovu trofej. I přes postupná zranění klíčových mužů P.K. Subbana, Viktora Arvidssona a Filipa Forsberga dokázali obhájit prvenství v Centrální divizi. Dallas si díky skvělému finiši pohlídal první divokou kartu a hrozba dalšího selhání, tak jako na konci minulé sezony, byla zažehnána.

TVÁŘÍ V TVÁŘ

NSHSTATISTIKADAL
2,85Průměr vstřelených branek2,54
2,59Průměr inkasovaných branek2,47
12,69%Přesilové hry20,85%
81,92%Oslabení82,62%
51,61%Vhazování51,81%


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

NSHDAL Ben Bishop vs. Pekka Rinne

Nashvillský Pekka Rinne má za sebou další vydařený ročník. Třicet vítezství, úspěšnost zákroků 91,8% a průměr 2,42 obdržených branek na zápas je výborná vizitka. Čtyřikrát zůstal nepřekonán. Vytáhlý Fin je obhájcem Vezinovy trofeje, což dokazuje, že se řadí mezi nejužší špičku. Skvělou situaci v brankovišti mají také v Dallasu. Ben Bishop dokázal vyhrát 27 utkání, v průměru pustil 1,98 gólu za utkání a úspešnost zásahů vyšrouboval na 93,4 %. Ve statistice procentuální úspěšnosti se umístil na prvním místě. K tomu přidal 7 čistých kont. Na postupu dallaských Hvězd do play off má zásluhu především tento žhavý kandidát na letošní Vezina Trophy. Oba maskovaní muži mají navíc solidní zálohu. Juuse Saros i Anton Khudobin patří mezi nejlepší dvojky ligy. V případě potřeby jsou vždy připraveni zaskočit. Připravte se, že v této sérii nebude padat mnoho branek.

DAL Ofenziva Dallasu

Největší slabinou Dallasu je jednoznačně ofenziva. Průměr 2,55 vstřelené branky na zápas (29. místo v NHL) hovoří za vše. Za trojicí Seguin, Radulov, Benn zeje obrovská díra. V týmovém bodování se na čtvrtém až šestém místě umístili obránci Klingberg, Heiskanen a Lindell. Až po nich najdeme další útočníky, přičemž sedmý Faksa má 30 bodů. Ano, český borec si drží svůj standard, ale když vezmeme v potaz, že se jedná o čtvrtého neproduktivnějšího útočníka týmu, zjistíme, že pro Dallas to není vůbec dobrá vizitka. Proto si tolik slibuje od norského Hobita Matse Zuccarella, únorové posily, jenž se však zranila hned v úvodním utkání v dresu Stars. Na vyřazovací část by měl být Zuccarello připraven.

NSH Nashvillské přesilovky

Mají výbornou hru v početní nevýhodě. V základní části bylo pouze pět mančaftů s lepším oslabením. V posledních 12 zápasech neuhlídala bránící čtveřice v oslabení pouhé dva puky. Ale pokud chtějí Predátoři pomýšlet na úspěch, musí zapracovat na přesilovkách. Se 33 využitými početními výhodami z celkového počtu 255 se krčí na posledním místě v NHL. Na to, jaký má nashvillský útok potenciál, se jedná o překvapivý výsledek. Akvizice Waynea Simmondse při trade deadline nepřinesla kýžený efekt. Není však důvod házet flintu do žita, kanadský zpravodajský server Sportsnet totiž přišel se zajímavou informací: 8 z posledních 10 vítězů Stanley cupu se v základní části umístilo v rámci přesilovek ve spodní polovině tabulky.

NSH Napraví Nashville dojem z posledního play off?

„Do finále Stanley Cupu se vrátíme“, sliboval P.K. Subban po prohraném finále na jaře 2017. Vyřazovací částí tehdy projeli Predátoři skoro jako nůž máslem. Vzpomínáte? Na úvod vyprovodili výše nasazené Blackhawks bez ztráty zápasu, ve druhém a třetím kole ztratili vždy po dvou zápasech. Ve finále nakonec padli s Tučňáky, kteří měli za první tři kola porážek sedm. Do minulé sezony vstoupili jako jedni z favoritů, což následně potvrdili ziskem President’s Trophy. V play off už však takový dojem neudělali. Na úvod je potrápil ambiciózní celek z Colorada. Predators potvrdili pozici favorita a v šesti zápasech si sérii pohlídali. Ve druhém kole narazili na Winnipeg Jets, kteří byli po celou sérii o krok napřed. Série sice dospěla do sedmého klání, v němž však naprosto selhal finský fantom Rinne, když z prvních sedmi střel pustil dvě branky. Jets měli zápas pevně v rukou a postup si pohlídali. Predators tak zakončili skvěle rozehraný ročník s hořkou pachutí. Naplní se tedy slova hvězdného obránce Subbana, nebo budeme opět svědky dřívějšího konce, než by si v Tennessee přáli?

NSHDAL Laviolette vs. Montgomery

Bude to souboj ostříleného trenéra s nováčkem. Peter Laviolette koučuje už čtvrtý klub a tři z nich dovedl do finále Stanley cupu. V jednom případě si na pohár i sáhl, bylo to s Carolinou v roce 2006. V současné NHL patří mezi nejzkušenější. Zato pro Jima Montgomeryho, jenž koučuje v lize prvním rokem, se jedná o debut v play off na profesionální úrovni. V univerzitní soutěži platil za úspěšného lodivoda a ve své první sezoně na lavičce nejlepší ligy světa dovedl Dallas do play off. Obstojí i v psychicky náročnějším kolotoči vyřazovacích bojů? Coby hráč má na kontě 8 zápasů play off z poloviny devadesátých let v dresu Philadelphie. Nyní tu atmosféru okusí v odlišné roli.

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

NSH Viktor Arvidsson

Při výčtu největších tahounů a hvězd Predators jsou nejčastěji skloňována jména jako Johansen, Forsberg, Josi či Subban. Jenže Viktor Arvidsson letos nasázel 34 branek, což se žádnému jinému Predátorovi za dvacetiletou historii klubu nepodařilo. Svým 34. gólem do sítě Blackhawks v posledním zápase překonal o jeden zářez deset let starý zápis Jasona Arnotta, jenž se v posledních třech letech o prvenství dělil také s Filipem Forsbergem.

DAL Mats Zuccarello

Po devíti letech na Mannhattanu se stal posilou celku z Texasu. Jak už bylo uvedeno výše - v prvním zápase za Stars si zlomil ruku, proto neměl příležitost se v novém působišti řádně předvést. V tomto ročníku v dresu Rangers nasbíral 37 bodů ve 46 zápasech. Na play off je připraven a stává se z něj útočná posila, kterou Stars tolik potřebují.


VÝROKY OD LEDU

"Vždy jsme měli dobrý systém, trenér si byl vždy jistý. Když jste si jako trenér jistý, hráči to vycítí a uvědomí si, že můžou vyhrát jakékoliv utkání. Takže si (hráči) zaslouží pochvalu za to, jak je tým stále konzistentní," uvědomuje si přednosti týmu útočník Dallasu Andrew Cogliano.

„Když se podíváte na náš tým, vidíte hloubku. Projděte si celou naši sestavu, je tam spousta úžasných hráčů. Jsme zatraceně dobrý hokejový tým. Teď je potřeba se soustředit na práci, kterou je třeba udělat.“ Ryan Johansen z Nashvillu o síle svého týmu nepochybuje.

ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORANSHVSDAL
Tomáš David3:4
Kristína Pastorková3:4
Denis Masaryk4:1
Dominik Kovář2:4
Tomáš Lošťák4:2
Patrik Czepiec4:1