Preview série 2018/19: New York Islanders - Pittsburgh Penguins

09. 04. 2019, 15:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Mediální partner článku: Ostrovani CZ/SK

Máme před sebou velmi zajímavou a nevyzpytatelnou sérii. Na straně jedné stojí nejlepší obrana celé ligy a poněkud nečekaný účastník vyřazovacích bojů New York Islanders, na té druhé velezkušený celek v čele s obrovskou palebnou silou Pittsburgh Penguins. Obě družiny se naposledy střetly před šesti lety a postup slavili Tučňáci. Nejslavnější sérií je však ta z roku 1993, kdy tehdy největší favorité vyřazovacích bojů k šoku celého hokejového světa padli s Ostrovany po sedmém utkání, které rozhodl Čech David Volek. Jak dopadne letošní klání, které nemá jasného favorita?

TVÁŘÍ V TVÁŘ

NYISTATISTIKAPIT
2,72Průměr vstřelených branek3,30
2,33Průměr inkasovaných branek2,90
14,53%Přesilové hry24,56%
79,90%Oslabení79,72%
47,44%Vhazování50,57%


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

PIT Ukradnou si Crosby s Guentzelem šou pro sebe?

Jak jsme již zmínili v úvodu, žluto-černí mají sílu především v ofenzivě. Sidney Crosby zažil jednu z nejproduktivnějších sezon kariéry a pošesté dosáhl na 100 bodů, což se mu naposledy povedlo v ročníku 2013-14. Sid the Kid ale není pouze velmi produktivní centr. Již od svého vstupu do ligy ukazuje, že je komplexní hráč, je těžké odstavit ho od puku, pomáhá v defenzivě, často tečuje střely, jeho specialitou jsou trefy zpoza brány odrazem o gólmana soupeře či sklepnutím kotouče ze vzduchu. Kapitán Pens jednoduše patří nejenom k největším ligovým hvězdám současnosti, ale je též jednou z nejvýraznějších postav v dějinách. Letos překonal hranici 1 200 bodů a to je mu teprve 31 let! Pittsburgh má ovšem i jiné tahouny krom muže s číslem 87, jeho parťák z útoku Jake Guentzel ukazuje, že není pouze zázrakem jedné či dvou sezon, ale místo mezi hvězdami NHL mu patří právem. V letošním ročníku nastřílel 40 branek. Když k tomu připočítáme potenciální kupu bodů od Malkina s Kesselem či produktivním zadákem Letangem, budou mít v obraně Isles o zábavu postaráno. Na druhou stranu se Matt Murray bude muset vypořádat s více střelci, hned osm plejerů Ostrovanů totiž rozvlnilo síť soupeřů alespoň 15krát.

NYI Faktor stařičkého, ale milovaného domova

Nassau Veterans Memorial Coliseum (nyní NYCB Live) se mělo stát navždy pouze vzpomínkou na halu, která sloužila jako domov Ostrovanům neuvěřitelných 43 let. V Barclays Center se však modro-oranžoví neusadili a vracejí se na první kolo nadstavbové části do svého milovaného svatostánku. Navíc si zajistili díky zisku 103 bodů výhodu domácího prostředí a první dvě dějství celé série se odehrají právě tady. Již nyní není pochyb o tom, že bude vyprodáno do posledního místečka. Na Long Island se vrací play off a atmosféra si dost možná zavdá s těmi nejhlučnějšími halami v celé soutěži a požene své miláčky dopředu!

NYIPIT Bitva trenérských elit

Pánové jako Mike Babcock jistě odpustí, ale nejlepší hlavní koučové se nacházejí v tomto duelu. Islanders vede Barry Trotz, díky němuž minulý rok vyhrál Washington svůj první Stanley Cup, Penguins zase diriguje z lavičky Mike Sullivan, jenž je přivedl ke dvěma titulům (2016, 2017). Oba muži v začátcích svých angažmá přišli do nedobře vedených týmů a zatímco Trotz začal učit své Ostrovany obraně, Sullivan na druhou stranu rozvázal útoku Pens ruce poté, co jim je svazoval jeho předchůdce Johnston nesmyslnými defenzivními taktikami. Oba se navíc střetli v posledních třech letech a dvakrát slavil lodivod Steel City. Dokáže tuto bilanci Trotz vyrovnat?

NYI Obrana při hře 5 a 5

To je klíč k úspěchu. Isles překvapivě neměli tak kvalitní oslabení, o to lépe však hráli při vyrovnaném počtu mužů na ledě. Za celou sezonu inkasoval defenzivní val v čele se zkušenými Johnny Boychukem, Nickem Leddym a mladíky Scottem Mayfieldem či Ryanem Pulockem při tomto poměru sil pouhých 127 branek, to je za poslední tři ročníky druhé nejnižší číslo. Kdo byl první? Capitals v sezoně 2016-17 a hádejte, kdo tehdy stál na lavičce... Letošní vzájemné zápasy byly velmi vyrovnané. Oba celky si připsaly po dvou výhrách, z čehož dvě střetnutí došla až do nájezdů a celkové skóre vyznělo pro Tučňáky 12:11. Jak se tedy ukazuje, se svou tuhou obranou je tým z New Yorku minimálně rovnocenným soupeřem.

NYIPIT Brankoviště je to, co by mohlo rozhodnout tuto sérii

Velký otazník se vznáší nad brankáři Pens. Matt Murray sice umí podat skvělé výkony, od odchodu Marca-André Fleuryho do Vegas jsou však nevyrovnané. Na druhou stranu Casey Desmith nečekaně září a s Murraym si dělil čas téměř napůl. Jako jednička v kleci dostane spíše přednost první jmenovaný, pokud ale selže, bude kouč Sullivan připraven poslat mezi tři tyče staršího Desmithe. To Isles mají přesně opačné starosti. Duo Lehner-Greiss si v červnu převezme William M. Jennings Trophy pro gólmany, jejichž celek inkasoval nejméně branek ze všech a budou se na své maskované muže spoléhat. Díky čemu přišla taková změna? Odpověď má osm písmen- Mitch Korn, legendární trenér gólmanů, který vypracoval mezi elitu například Pekku Rinneho či Bradena Holtbyho. Většího odborníka byste na dané pozici nenašli. Jednašedesátiletý rodák z Bronxu dokázal mezi smetánku dostat též již zmiňovanou dvojici, která se stala tou nejvyrovnanější v celé lize. O malinko lepší čísla měl Robin Lehner (92,97%, 25 výher), který dostal prostor ve 46 střetnutích, Thomas Greiss ale moc neztrácí (92,66%, 24 triumfů) a je dosti možné, že uvidíme v akci proti Tučňákům oba.

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

NYI Anders Lee

Možná si právě říkáte, co dělá kapitán týmu mezi skrytými esy v rukávu. Předtím si ale zodpovězte otázku: V kolika výčtech nejlepších hráčů jste viděli jméno Anders Lee?... Jedná se o jednoho z nejméně doceněných plejerů napříč celou ligou. Přitom to je on, kdo s 28 trefami nastřílel nejvíce branek v rámci svého celku. Krom střílení gólů také dokáže pořádně přitvrdit hru (103 bodyčeků). Spolu s Barzalem a Eberlem netvoří vůbec špatnou první útočnou formaci.

PIT Dominik Simon

Český křídelník často nastupoval po boku Sidney Crosbyho a nastřádal 28 bodů v 71 utkáních. I když bude s nejvyšší pravděpodobností začínat v checking line s Nickem Bjugstadem a Patricem Hornqvistem, mohl by ve správnou chvíli vystoupit z řady a rozhodnout vypjaté utkání.


VÝROKY OD LEDU

"Domací led! Neuvěřitelná sezóna, Nevím co na to říct. Mentálně jsme úplně někde jinde a toto je skvělá příležitost pro tuto partu. Chci poděkovat týmu a moji rodině. Speciálně moji ženě, která byla celou sezónu na mé straně. Poděkovat bych chtěl taky mému kamarádovi Frankovi, který byl pro mě oporou. Nyní jsem rok střízlivý a jdeme s týmem do playoff, o tom jsem mohl pouze snít. Právě teď, Jdeme do toho," Robin Lehner o základní části v podání jeho Isles. [přeložil Petr Chvojka pro Ostrovani CZ/SK].

"Máme bohaté zkušenosti, kluky s prsteny pro vítěze Stanley Cupu, lídry. Potřebujeme kontrolovat puk, mít ho na hokejkách, být pořád v útoku. Nezáleží na soupeři, musíme prostě hrát svou hru," hlásí odhodlaně Evgeni Malkin.

ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORANYIVSPIT
Tomáš David2:4
Kristína Pastorková4:3
Denis Masaryk3:4
Dominik Kovář1:4
Tomáš Lošťák4:3
Patrik Czepiec1:4