Preview série 2018/19: Boston Bruins - Columbus Blue Jackets

25. 04. 2019, 22:00 » Preview - Autor: Dominik Kovář

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poprvé v historii se mezi nejlepší 4 týmy východní konference dostávají Colombus Blue Jackets. Jejich soupeřem nebude nikdo jiný, než 6-ti násobný vítěz Stanley Cup a člen originální šestky, Boston Bruins. Po vývoji prvního kolu by mohla většina lidí favorizovat Colombus, ale nenechte se mýlit. Tahle série bude řežba!

TVÁŘÍ V TVÁŘ

BOSSTATISTIKACBJ
3,13Průměr vstřelených branek3,12
2,59Průměr inkasovaných branek2,82
25,89%Přesilové hry15,38%
79,91%Oslabení85,00%
50,72%Vhazování50,24%


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

BOSCBJ Odpočinek nebo nonstop vytížení?

Colombus poměrně rychle vyřadili vítěze Prezidentovy trofeje Tampu Bay a jejich zápasová pauza mezi posledním zápasem prvního kola a začátkem této série činí 9 dní. Zato Bruins hrají po sedmizápasovém thrilleru s Maple Leafs již po dvou dnech od vítězného sedmého duelu. Co nakonec bude, minimálně pro začátek série, větší nevýhodou?

BOS Faktor Rask

Tuukka Rask odchytal v základní části 46 zápasů což je nejmenší procentuální zápasové vytížení finského gólmana v jeho kariéře při pozici brankářské jedničky. Skvěle se totiž doplňoval se slovenským brankářem Jaro Halákem. Co to znamená pro play off? Rask je perfektně odpočatý a jeho výkony s postupem sezóny gradují. Pokud to bude takto pokračovat dál, může to znamenat pro Colombus obrovský, až nepřekonatelný problém.

CBJ Whatever it takes

Pokud i Vás chytila Avengers mánie, určitě jste zaznamenali hlášku "Whatever it takes", což můžeme volně přeložit - Ať to stojí cokoliv. A takto můžeme nazvat situaci u letošního Colombusu. Klub se již několik let pokouší v nadstavbové části uspět a tohle je zdá se být jedna z posledních šancí se současnou sestavou. Mužstvo totiž dost možná již po této sezóně opustí největší hvězdy klubu, Sergei Bobrovsky a Artemi Panarin. A již v prvním kole Colombus jasně ukázal, že tato přenesená věta z hvězdného filmu se může stát jejich heslem v letošních vyřazovacích bojích.

BOSCBJ Rozhodne ofenzíva nebo defenzíva?

Jak Bruins, tak Blue Jackets se pyšní průměrem vstřelených branek nad trojkou, což je velmi příznivé číslo. Zároveň "šlapou" i oba brankáři. Co tak může být rozhodujícím faktorem série? Podle nás se bude přeci jen tato série podobat ofenzivní válce. Nechme se překvapit.

BOSCBJ Pěšáci v pozadí

Jak již víme, v play off hrají dost důležitou roli hráči, kteří obvykle nejsou tolik vidět. Mluvíme o hráčích ze 3-4. lajny. Dá se říci, že například v rozhodujícím 7. zápase série Bostonu s Torontem šla produktivita za hráči 4. lajny Medvědů. Bude tedy důležité, aby v případě horšího "vyspání" hvězd obou týmů nastoupili méně slavní, ale za to v danou chvíli velice důležití spoluhráči, kteří svým zastoupením hvězd mohou přetlačit sérii ve prospěch svého týmu.

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

BOS Marcus Johansson

Do Bostonu přišel tento útočník z New Jersey těsně před uzávěrkou přestupů a zatím zdaleka nenaplnil očekávání, které do něj organizace vkládá. Vítězný gól v sedmém zápase prvního kola však může naznačit probuzení švédského forvarda. Pokud si bude s dalším nově příchozím útočníkem Coylem (předchozí klub Minnesota) rozumět více a více, může být jednou z hlavních tváří Bostonu v cestě za Stanley Cupem.

CBJ Nick Foligno

Kapitán Blue Jackets si hraje "svoje" ve třetí lajně a je osobností a vůdcem, ke kterému zbytek týmu vzhlíží. Zároveň je to však hráč, který dokázal v jedné sezóně nasbírat přes 30 branek a 70 bodů. Může tak být tím, kdo i přes to, že se to od něj, stejně jako například od kapitána Caroliny Justina Williamse neočekává velký ofenzivní příspěvek, kdo bude v rozhodujících chvílích rozdílovým hráčem.




ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORABOSVSCBJ
Tomáš DavidX:X
Kristína Pastorková2:4
Denis Masaryk4:2
Dominik Kovář4:2
Tomáš LošťákX:X
Patrik CzepiecX:X