Top 3 lodivodi, pod nimiž se nebezpečně kývá trenérské křeslo

13. 08. 2019, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Je to jednoduché. Pokud se týmu nedaří, je první na řadě kouč. Generální manažer si tím krokem ušetří spoustu práce a především své vlastní místo. Někdy změna zabere, jindy se ukáže nutnost přestavby. Pod kterými lodivody se na začátku základní části bude nejvíce třást křeslo?

MIN 3. Bruce Boudreau

Třináct let, tři týmy a stále stejná písnička. Postrach v základní části, oběť v play off. Takto lze vystihnout dosavadní trenérskou dráhu Bruce Boudreaua. Stal se velitelem lavičky Washingtonu, Anaheimu a Minnesoty. Vždy se stejným koncem. Divočáci jsou skvělé bránícím celkem, ovšem ve střílení gólů výrazně zaostávají. Mnoho fanoušků a odborníků čekalo jeho vyhazov v dubnu, kdy s Wild ani nepostoupil do play off. On má ale stále důvěru majitele (i přestože se ho dnes již bývalý architekt soupisky Paul Fenton snažil vyhodit). Dostane jí i od nového generálního manažera?

TOR 2. Mike Babcock

Přicházel jako hrdina davů. Nyní ony davy hlasitě volají po jeho odvolání. Mike Babcock zažil obrovské úspěchy s Detroitem a kanadskou reprezentací. Do Toronta tudíž přicházel jako spasitel. Svou roli zatím splnil částečně - dokázal z mužstva udělat pravidelného účastníka bojů o pohár Lorda Stanleyho. Problém je, že z těch bojů vždy vyletěl rychlostí blesku, resp. medvěda.

Rok 2017 svedl Listy dohromady s Orli z hlavního města země hvězd a pruhů. Nezkušený a mladý celek potrápil veterány v čele s Alexem Ovechkinem. Neuspěl. Ale zanechal dobrý dojem. Uběhlo léto páně a Leafs se měli pomstít svým katům z roku 2013 - Boston Bruins. Opět se hrálo na sedm klání. Modro-bílí opět pustili vedení ve třetí třetině. Poslední sezona tomu opět chtěla a svedla dohromady Toronto s Bostonem potřetí. Nikoho nepřekvapilo, že se hrálo na sedm utkání. Fanoušky kanadského celku ale rozpálila doběla další prohra. Jak se nyní zachová vedení mužstva v čele s generálním manažerem Dubasem?

WPG 1. Paul Maurice

Zkušený trenér, který vede jeden z nejobávanějších útoků v lize. V čele s Blakem Wheelerem, Patrikem Lainem či Markem Scheifelem nasázeli Jets v průměru 3,29 branek na utkání a měli čtvrtou nejlepší přesilovku (24,8%). Poslední roky vždy bojují o čelo své divize a před pouhými dvěma sezonami se kvalifikovali až do finále konference. Pro Tryskáče však zatím během vyřazovacích bojů nepřišel vytoužený titul a čas ubíhá. Pokud se Winnipegu nepodaří, navíc s oslabenou obranou, vstup do sezony, budou potřebovat nový impuls.