Když jsou dresy značkou, aneb top 3 nejikoničtější trikoty v NHL

19. 08. 2019, 17:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Každý celek NHL má své specifické dresy, kterými významným způsobem tvoří svou značku. Musí být nápadité a vyjadřovat vztah k fanouškům, aby si je kupovali a s radostí nosili. V dnešní Národní lize vidíme směs starého a tradičního s novým a moderním. Čas od času je sice potřeba jejich vzhled změnit, kvůli přilákání nových fandů či jako symbol nové éry, ale některé jsou natolik ikonické, že jsou v podstatě nedotknutelné. Právě na tři z nich se dnes podíváme.

3. Detroit Red Wings

Od roku 1932 nese tým z Detroitu název Red Wings. Od té doby se až na malé detaily sada jeho dresů nijak nezměnila. Rudé okřídlené kolo Motortown na červeném trikotu s bílým pruhem v jeho dolní části (na venkovních dresech jsou barvy prohozeny) je symbolem této tradiční hokejové bašty. Nic na tom nezměnilo ani stěhování do nové haly, které se událo před třemi lety.

2. Montréal Canadiens

Základní koncept jejich domácího dresu - červený podklad s tlustým modrým pruhem s bílými okraji uprostřed - zůstává stejný již od roku 1916. Byl tedy vytvořen dříve než vznikla samotná NHL (1917). Venkovní dres je také tradicí, ovšem oproti tomu tmavému prošel většími změnami. Někteří fanoušci dokonce volají po návratu ke konceptu ze 40. let, kdy též obsahovaly modrý pruh uprostřed. Tento koncept napodobila Florida Panthers, za což byla od některých tradicionalistů zkritizována.

Čestné uznání:

1. New York Rangers

Uniformy Blueshirts jsou naprosto unikátní. Jedná se o jediné dresy, na nichž se neskví hlavní znak. Hráči se prohánějí po ledě s diagonálním nápisem 'RANGERS', který je zdobí již od založení týmu, tedy od léta páně 1926. Ve 40. a 70. letech sice přišly změny, nikdy se ale dlouho neudržely a organizace se vždy rozhodla pro návrat ke klasice. Neuchytily se ani napodobeniny ostatních klubů (např. Pittsburgh Penguins).

Tři nejikoničtější dresy v NHL. pic.twitter.com/5n8JKY7KUo

— Tomas David (@Tomas_David_56) August 19, 2019