Supersouboj prvních útoků v NHL: 31. až 21. místo

04. 09. 2019, 14:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
K úspěchu v dnešní NHL je potřeba mnoho aspektů od elitních gólmanů, přes kvalitní hráče až po štěstí. Do této skupiny se řadí i první útoky. Právě elitní trojlístek každého týmu je ten, ke kterému se upírá většina nadějí fanoušků i trenérů. A my jsme ty současné pro Vás seřadili v našem miniseriálu Supersouboj prvních útoků. Rádi bychom také upozornili, že se jedná o předpokládané složení útočných trojlístků a na základě výkonů či zranění se mohou v průběhu ročníku měnit.

OTT 31. Brady Tkachuk - Colin White - Drake Batherson

Senators jsou v přestavbě. A jako v posledním ročníku skončil celý tým, i jeho první řada skončila v našem žebříčku na stejné příčce. Příčinu nehledejme v (ne)kvalitě těchto hokejistů, ale v jejich věku. Jejich průměr totiž činí 21 let a dohromady odehráli 185 zápasů. A pokud nemáte na zádech 'McDavid' či jméno jiného generačního talentu, potřebujete více času, aby se vaše trojice dala nazývat elitní. Za několik málo let může být tato řada i v první desítce. A ve stejném složení. Nyní ale ještě její čas nepřišel.

ARI 30. Christian Dvorak - Derek Stepan - Phil Kessel

Všichni v Arizoně vzhlížejí k Philu Kesselovi jako ke spasiteli, který tým dovede po sedmi letech do vyřazovacích bojů. Ten by si ale do svého útoku zasloužil lepší jména než paběrkující Stepan a zraněními zužovaný Dvorak. Stepan má za sebou velice nepovedený ročník a může doufat, že mu spolupráce s Kesslem přinese ovoce. Dvo byl nucen v říjnu podstoupit operaci natrženého prsního svalu na hrudi a do hry naskočil až v poslední čtvrtině základní části. Tento útok má potenciál nás překvapit, my si to však aktuálně nemyslíme.

LAK 29. Dustin Brown - Anze Kopitar - Tyler Toffoli

Před šesti lety by Kings byli výše. Týmu ale začala přibývat léta a nikdo na to nestihl dynamicky reagovat a přišlo nevyhnutelné. Hvězdám s obřími smlouvami pomalu dochází síly a jejich výkony klesají rapidně dolů. Je pravda, že Brown zažil na své poměry slušně produktivní ročník, Kopitar s Toffolim se však bodově propadli a s nimi i černo-šedí naší tabulkou. A zlepšení není na dohled.

CHI 28. Brandon Saad - Jonathan Toews - Dylan Sikura

Podobná situace jako v Los Angeles panuje i v Chicagu. Kapitán Toews je stále elitním centrem a v žádném případě není příčinou 28. příčky. Tou jsou křídla. Saad si a chvíli odskočil do Columbusu, ale ani toto angažmá v něm neprobudilo schopnosti hodné elitní formace v týmu. A Sikura? Téměř nulové zkušenosti. Za poslední dva roky dohromady 38 zápasů a 11 bodů. Hawks ale může těšit, že mají nejlepší druhý útok soupeře ve složení DeBrincat - Strome - Kane. Trenér Colliton by možná měl zvážit, jakému trojlístku dá skutečně přednost, jinak jeho tým bude stále čtvrtý od konce.

VAN 27. Micheal Ferland - Elias Pettersson - Brock Boeser

Trochu podobná situace jako u Sens. Pettersson a Boeser jsou bez pochyb skvělými talenty a již nyní slušnými hráči. V lepších týmech by však stačili maximálně na druhou řadu. Dojem nezlepšuje ani příchod zkušenějšího tvrďáka Ferlanda. U něj by se nám spíše líbilo zařazení do nižších pater týmové hierarchie.

CBJ 26. Gustav Nyquist - Pierre Luc-Dubois - Cam Atkinson

Ještě před několika málo měsíci by byl Columbus v první desítce. Ale Panarina jednoduše Nyquist nenahradí. Dubois a Atkinson sice zůstali, ale zopakování jejich fantastických výkonů je ve hvězdách, jelikož zářili (možná) právě díky ruskému křídlu. Stejně jako u Arizony i tento útok má potenciál vyšplhat se výše, nejistota je ale aktuálně sráží dolů.

MIN 25. Jason Zucker - Eric Staal - Mats Zuccarello

Útok Minnesoty je občas stejně nebezpečný jako krabice s koťaty. Uvidíme, co s tímto stavem udělá příchod Matse Zuccarella, kterému se výtečně podařilo poslední play off v barvách Dallasu. Staal má za sebou nejméně produktivní sezonu u Wild a Zuckera se snažilo vedení před příchodem Billa Guerina vehementně vyměnit. To není zrovna nejlepší výchozí postavení.

NYI 24. Anders Lee - Mathew Barzal - Jordan Eberle

Barzal kvalitu v žádném případě nepostrádá. Jedná se o šikovného centra, kterého Barry Trotz naučil i obranné hře. To kapitán Lee spadl ze 40 gólů a 28, což je ovšem důsledkem změny trenéra. Otazník tudíž visí nad Eberlem. Po nejslabší základní části v kariéře nečekaně zazářil v play off. Naváže na tyto výkony?

NYR 23. Artemi Panarin - Mika Zibanejad - Pavel Buchnevich

Nový ruský boháč a největší ryba letošního trhu volných hráčů má dostatečné kvality být v první formaci jakékoli organizace. To se bohužel nedá říct o jeho parťácích. Mika Zibanejad má za sebou životní ročník a je otázkou, zda ve výkonech bude pokračovat. To Buchnevich by se jen stěží uchytil v útoku číslo jedna jakéhokoli kandidáta na Stanley Cup. Uvidíme, zda posune vedle Panarina svou hru o úroveň výše.

BUF 22. Jeff Skinner - Jack Eichel - Victor Olofsson

Spolupráce Skinner - Eichel v první polovině posledního ročníku trápilo obrany soupeřů a letos by jí mohl v prvním útoku Sabres doplnit Victor Olofsson, který již s kapitánem týmu hrál v závěru základní části a během šesti zápasů nasbíral po jeho boku 4 body. Pokud by přenechal levé křídlo Skinnerovi a přesunul se na pravé, dotáhla by tato řada Šavle do play off?...

MTL 21. Tomáš Tatar - Phillip Danault - Brendan Gallagher

Tato řada společně hrála již v minulém ročníku a dařilo se jí. Všichni tři její členové mají za sebou životní sezonu a především díky nim Montreal bojoval o své místo v play off až do poslední chvíle. Loni nastříleli celkem 70 branek. Dokáží ale i po letní přestávce udržet minimálně stejné tempo?