Cesta do Česka, aneb velký pražský návrat Chrise Stewarta do NHL?

20. 09. 2019, 14:00 » Informace z klubů - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Chicago s Philadelphií se v pátek 3. října 2019 utkají v rámci NHL Global Series v zahajovacím utkání nové sezony NHL na ledě pražské O2 Areny. Cestu obou celků a jejich hráčů až do naší metropole podrobně mapuje náš redaktor Michal Holler, který nám ve druhém dílu přibližuje bývalého skvělého střelce Chrise Stewarta bojujícího o svou šanci v dresu Flyers.

Jeho prvním týmem z OHL byl celek Toronto Jr. Canadiens Midget AAA. V nováčkovské sezoně za ně vstřelil 32 branek a připsal si 45 asistencí. Poté odešel do Kingston Frontenacs, za které si zahrál tři sezony a v roce 2006 byl dokonce kapitánem týmu. Za Kingston dohromady odbruslil 187 zápasů, při nichž zaznamenal 199 kanadských bodů. V sezoně 2006/07 se stěhoval do týmu Albany River Rats (AHL), za které si zahrál pět střetnutí a připsal si tři kanadské body.

Nejvíc zápasů však Stewart odehrál v barvách Lake Erie Monsters, farmu Colorado Avalanche. Za 77 zápasů získal 44 bodů, díky čemuž dostal šanci v NHL. Ukázal v ní v sezoně 2008/09 a připsal SI 53 startů (11+8). Během dalšího ročník se pak stal tahounem svého týmu, když v 77 střetnutí nasbíral skvělých 64 kanadských bodů. V ročníku 2010/11 stihl odehrát 36 utkání a v nich získat 30 bodů a byl vyměněn do St. Louis Blues, za které si zahrál následující čtyři sezony, kde získal celkem 114 bodů.

Během výluky 2012 se dokonce ukázal české extralize. Za Liberec si zahrál jenom pět zápasů a v nich přihrál na jediný gól. Poté se stěhoval do německého týmu Eispiraten Crimmitschau a v 15 zápasech se postaral o šest branek a 14 nahrávek. Po výluce se vrátil zpět do St. Louis a přidal další necelé dvě sezony. V průběhu ročníku 2013/14 se útočník stěhoval do Bufalla. Ani tam se dlouho neohřál. Po 66 zápasech a 25 bodech se přesunul do Minesoty Wild, kde dohrál ročník s bilancí 20 duelů a 11 kanadských bodů.

V létě 2015 si Chris plácl na ročním angažmá v Anaheimu, kde naskočil do 56 utkání a v nich dal 8 branek a 12 asistencí. Nakonec se po roce vracel zpět do Minnesoty. V jejím dresu odehrál další dvě sezony a za 126 střetnutí získal 34 bodů. V průběhu sezony 2017-18 se stěhoval již do šestého celku NHL. Za Calgary Flames ale napsal ve své kariérní knize krátkou kapitolu, když se představil v pouhých sedmi kláních a dal jednu branku a na dvě přihrál. Minulou sezonu hrál Stewart v kanadském týmu Hamilton Steelhawks. Za tento tým nastoupil pouze k jednomu utkání a připsal si dvě asistence. Poté zamířil do Evropy, konkrétně do exotické destinace, do Severního Irska. Celek Nottinghamu Panthers se z jeho přítomnosti mohl těšit ve 23 utkáních, v nichž zaznamenal 13 kanadských bodů.

Ve Philadephii Flyers má jednatřicetiletý Kanaďan podepsaný zkušební kontrakt. Zařídil mu ho generální manažer Chuck Fletcher, který se s ním zná z Minesoty Wild, kde v dobách Stewartova působení dělal architekta týmu. Chris nosící číslo 44 si zahrál za Philadephii v přípravném zápase proti New Yorku Islanders.

Tyto články mohou vznikat pouze díky podpoře našich věrných fanoušků.

Líbil se Vám tento článek a chtěli byste se stát jedním z členů našeho klubu? Můžete již od necelých 42 Kč na měsíc a všechny články si budete moci přečíst bez omezení.


PŘEDPLATIT