Listopad NHL v kostce. Jaký byl nejlepší tým, hráč a kdo nejvíce překvapil?

03. 12. 2019, 19:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Druhý měsíc základní části sezony 2019-20 se nesl ve znamení silných útoků a skandálů. Přestože se průměrný počet branek na utkání snížil na 6,08 z říjnových 6,22, stále je nejvyšší od roku 1996 (6,48) a velké navýšení oproti sezoně 2015-16 (5,42). Hráči sbírali body jako na běžícím pásu a především dvě dua - David Pastrňák s Bradem Marchandem (BOS) a Connor McDavid s Leonem Draisaitlem (EDM) - naprosto dominují celé lize. Dvojice Oilers již překonala padesátibodovou hranici a český křídelník střílí jednu branku za druhou. A z pohledu týmů? Kdo se trápil? Komu se naopak dařilo? Kdo z hráčů zklamal? Kdo naopak překvapil?

DAL Nejlepší tým v lize

Boston vládne Východu a drží sérii výher. Nejvíce bodů na zápas ale získal s bilancí 10-2-1 Dallas, který se po slabém vstupu do sezony vzchopil a především v defenzivní činnosti dokázal dominovat nad ostatními. Stars inkasovali nejméně branek ze všech (26) a zároveň dokázali vyšponovat svou úspěšnost v oslabení téměř na 90%. Ani směrem dopředu si nevedli špatně a využili každou pátou početní výhodu.

Největší vyzyvatelé: BOS NYI

DET Nejhorší tým v lize

Rudá křídla zažívají obrovskou krizi. Místo postupného zlepšování tým stále více uvadá. Jedinými světlými výjimkami na soupisce jsou Anthony Mantha a Filip Hronek. Celek z nejchudšího města USA zaznamenal během 16 utkání pouhé tři výhry a inkasoval jednoznačně nejvíce branek (68). Achillovou patou jsou výkony gólmanů Berniera a Howarda.

Největší vyzyvatelé: BUF NSH

EDM Nejlepší hráč v lize: Connor McDavid

David Pastrňák nasázel skvělých 12 gólů, ale hráčem měsíce listopad se stává Connor McDavid. Ten zaznamenal ještě o jednu trefu více a navíc přidal stejný počet asistencí. Jako první se dostal přes hranici 50 bodů a sezonu má rozehranou na neuvěřitelných 150 zářezů, což by bylo nejvíce od ročníku 1992-93 (Mario Lemieux - 160). Je to on a Leon Draisaitl, kdo táhne Oilers za postupem do play off a aktuálně platí i za hlavního favorita na zisk Art Ross Trophy.

Největší vyzyvatelé: EDM Leon Draisaitl COL Nathan MacKinnon

DET Největší zklamání: Dylan Larkin

Ruku v ruce s tragickými výkony týmu jdou i výkony Dylana Larkina. Útočník si během 16 duelů připsal pouze šest bodů a k nim nastřádal 17 trestných minut, z nichž 5 bylo za bitku s Ryanem Ellisem. Takového Larkina Red Wings neznají. A ani znát nechtějí...

Největší vyzyvatelé: BUF Výsledky týmu NJD Výkony brankářů

COL Nejlepší nováček: Cale Makar

Bodování noviců v tomto měsíci vládli obránci a nejlepší z nich byl Cale Makar z Colorada, který tento žebříček ovládl již druhý měsíc za sebou. Tentokrát si připsal 16 bodů ve 14 zápasech a tři z jeho sedmi gólů byly vítězné. Stal se navíc dirigentem přesilových her a v nich zapsal dva zásahy a tři přihrávky.

Největší vyzyvatelé: NYR Adam Fox VAN Quinn Hughes