Prosinec NHL v kostce. Jaký byl nejlepší tým, hráč a kdo nejvíce překvapil?

04. 01. 2020, 15:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Třetí měsíc základní části sezony 2019-20 se nesl ve znamení dlouhodobých zranění. Na marodku přibyly hvězdy jako Jake Guentzel z Pittsburghu, Joonas Korpisalo z Columbusu či Darcy Kuemper z Arizony. Jak se týmy vypořádaly se zraněními svých tahounů? Komu se dařilo? Kdo se naopak trápil? Kdo z hráčů zklamal? Kdo naopak překvapil? A jaký z nich vyčníval nad všechny ostatní?

PIT Nejlepší tým v lize

Toronto se po výměně trenéra zvedlo a Vegas dosáhlo na stejný počet bodů jako Pens. Pro ty ale hovoří nižší počet odehraných zápasů. Pittsburgh měli přes četná zranění hvězd pátý nejvyšší počet vstřelených gólů na zápas a nejméně prostupnou obranu. Činil se především mladý gólman Tristan Jarry (více o něm později). V útoku se činili především Evgeni Malkin, Jake Guentzel (zranil se v posledním zápasu měsíce), Bryan Rust. Z obránců poté překvapil svým bodovým příspěvkem (7) John Marino.

Největší vyzyvatelé: VGK TOR

SJS Nejhorší tým v lize

Red Wings a Sharks se přetahovali o tento titul až do posledního dne v měsíci. Nakonec rozhodl vzájemný silvestrovský souboj, který lépe vyzněl pro Detroit (výhra 2:0). San Jose bylo jednoznačně nejhorším ofenzivním celkem (2,08 gólu na zápas) se zároveň druhou nejhorší obranou (3,62 gólu na zápas).

Největší vyzyvatelé: DET ANA

PIT Nejlepší hráč v lize: Tristan Jarry

Panarin a Huberdeau mají za sebou bodové exploze. Celou kategorii ale ovládl mladý gólman Penguins. Ten si v posledním měsíci roku připsal během devíti zápasů osm vychytaných výher s úspěšností zákroků 94,7%. Průměrně pouště 1,54 branky na utkání a navrch přidal tři vychytané nuly. Začal konečně naplňovat potenciál, který v něm viděli skauti již před lety?

Největší vyzyvatelé: NYR Artemi Panarin FLA Jonathan Huberdeau

ANA Největší zklamání: Ondřej Kaše

Český křídelník vždy platil za skvělého střelce. Minulou sezonu měl rozehranou na 30 gólů, zastavilo ho ale zranění. Letos dokázal během října a listopadu vstřelit pouze tři branky a v prosinci dokonce žádnou ve 13 utkáních. Celkově se zmohl pouze na čtyři asistence. Výkony čtyřiadvacetiletého rodáka z Kadaně odrážejí sezonu celého týmu. Anaheim se krčí ve spodních patrech tabulky.

Největší vyzyvatelé: NSH Matt Duchene NSH Výkony brankářů

BUF Nejlepší nováček: Victor Olofsson

Ani ve třetím měsíci nevyhráli jednička a dvojka posledního draftu Hughes a Kakko. Američan byl v bodování nováčků až šestnáctý s bilancí 2+3, Fin dokonce na 33. příčce s žádným gólem a třemi asistencemi. Na druhou stranu byl svržen dosavadní vládce Cale Makar. Nahradil ho útočník Buffala Victor Olofsson, který posbíral jednoznačně nejvyšší počet bodů (14). Druhý Nick Suzuki získal o čtyři méně.

Největší vyzyvatelé: NJD Mackenzie Blackwood MTL Nick Suzuki