Zraněními zužovaný Columbus je ve formě. A má nečekaného hrdinu

07. 01. 2020, 15:00 » Úhel pohledu - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Dubinsky, Murray, Peeke, Anderson, Atkinson Bjorkstrand, Texier, Kulan, Korpisalo. Výčet zraněných hráčů Columbusu není z nejkratších. Přesto se Blue Jackets relativně daří a ztrácejí na postupové pozice do play off pouhý bod. V posledních utkáních se nečekaně daří především Nathanu Gerbemu, nejnižšímu útočníkovi v historii ligy.

"Je plný energie. Nebojí se chodit do rohů. Před zápasem [s Islanders] jsme se bavili o fyzické hře proti Barzalovi a byl to Gerbe, kdo ho zkusil zastavit jako první. Jsem rád, že je s námi. Dodává pozitivní energii celému týmu," chválí 163 cm vysokého veterána kouč John Tortorella.

Gerbe zažil nejlepší léta kariéry v Buffalu, které ho draftovalo v roce 2005. V posledních letech hrál v AHL a letos mu do prvního týmu otevřela dveře velká marodka. Za šanci se v dosavadních sedmi zápasech odvděčil čtyřmi body v podobě dvou branek a stejného počtu asistencí.

Z farmy byl povolán 22. prosince a o den později nastoupil do již zmiňovaného střetnutí prpti Islanders, v němž přispěl k těsné výhře gólem na 2:1. Největší přínos rodáka z amerického Oxfordu přitom netkví ve střílení bodů, ale v jeho pracovitosti. Díky ní by se neměl o své místo v sestavě strachovat ani po návratu zraněných.

Tvrdá a poctivá práce mu byla vštěpována již od dětství, kdy pomáhal svému otci na stavbách míchat cement. "Bože, to tak smrdělo," vzpomíná se smíchem Gerbe, "ale dalo mi to lekci. Chceš se takové práci vyhnout? Začni tvrdě makat v hokeji, musíš do toho dát všechno."